VSN onthoudt bonden inzicht in sanering

ROTTERDAM, 28 AUG. Spoedoverleg tussen de Vervoersbonden FNV en CNV en het bestuur van streekvervoersconcern VSN heeft gisteravond niets concreets opgeleverd. Het overleg vond plaats op verzoek van de bonden, die verontrust waren over een krantenbericht dat meldde dat bij de VSN Groep 1.500 banen zouden moeten verdwijnen.

Dat aantal zou afkomstig zijn uit een advies van de Boston Consultancy Group (BCG), die de slecht renderende streekvervoersholding heeft doorgelicht. Volgens het advies zou het concern ook ten minste vier dochterondernemingen moeten afstoten. Volgens het bedrijf bevat het advies echter nog 'diverse opties' en hebben bestuur en commissarissen daarover nog niets besloten. Wel is het ministerie van Verkeer en Waterstaat informeel op de hoogte gesteld.

Inzet voor de bonden bij het overleg was tweeledig: ze wilden weten wat er precies in de plannen stond en ze wilden een garantie dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De CAO sluit gedwongen ontslagen tot eind dit jaar al uit. Dit was een van de resultaten van een vier weken durende staking in het streekvervoer in 1995.

Het VSN-bestuur heeft gisteravond tegenover de bonden ontkend dat er 1.500 arbeidsplaatsen, zo'n tien procent van de personeelsomvang, verdwijnen. “Maar het zouden er wel 1.250 kunnen zijn”, aldus Dick Ketting, bestuurder van de Vervoersbond FNV.