Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN In het Amsterdamse Concertgebouw concerteert op 29 aug 20u15 de Junge Deutsche Philharmonie olv Rudolf Barsjai mmv de sopraan Pamela Coburn (Vier letzte Lieder van Strauss en Vijfde symfonie van Mahler). Op 29 aug 20u14 speelt het Nederlands Kamerorkest olv Philippe Entremont het Vioolconcert van Beethoven (soliste: Silvia Markovici) en de Tweede serenade van Brahms. Op 31 aug 20u15 speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv jazz-musicus Bobby McFerrin een concert met muziek van Bernstein, Fauré, Vivaldi, Dukas en Gershwin, waarbij de dirigent zingend de fluitpartij in Fauré's Pavane en een cellopartij in Vivaldi's Concert voor twee celli, strijkers en continuo vertolkt. Op 28 aug 20u15 gaat dit concert in de Rotterdamse Doelen.

GAUDEAMUS De internationale Gaudeamus Muziekweek vindt van 1 t/m 7 sept plaats in de Beurs van Berlage, Paradiso, de Aula van het Stedelijk Museum en De IJsbreker met optredens van het Doelen Ensemble, het Asko Ensemble, het Nieuw Ensemble, het Gaudeaumus Ensemble, het Radio Symfonie orkest en het Cikada Ensemble. Van de 38 composities van jonge componisten, waaronder tien uit Nederland, zijn er 16 genomineerd voor de Gaudeamus Prijs, die wordt toegekend door de jury: Robert Platz, Rodney Sharman en Maarten Altena. De juryleden geven ook workshops, er zijn discussies en er is het Gaudeamus-kids project, waarbij in samenwerking met VPRO-NPS Radio 4 kinderen de gelegenheid krijgen reportages te maken en in de Klankspeeltuin composities te maken. De Klankspeeltuin bevindt zich 1 t/m 5 sept 15-18u en 6 sept 9-17u in de Zuiderspeelplaats Barentszplein 14, Amsterdam. Inl en res.: 020-6947349. Internet: www.xs4all.nl/~gaud/ E-mail: gaud@xs4all.nl

JAZZFIETSTOUR De elfde Tour begint om 12u30 in de stad Groningen. Vervolgens kan men, mits niet gefrustreerd door horzelplagen, overstekend vee en materiaalmoeheid, genieten van zo'n zestien muzikale acts, waaronder Boeren! (Adorp), Orquestra Mahatma (Oostum), Noordpool Composers Orchestra (Hamsterborg), Breuker/Gorter/Bennink (Niehove), Hot Strings en Les Deux Gitares (Saaksum), Chôro Combinado en Say no more Brassband (Garnwerd, tot middernacht). 30 aug diverse lokaties provincie Groningen. Inl: 050-4032103.

BOYZ II MEN Motown-zanggroep met megasucces in Amerika wil ook wel weer eens een zaaltje vol echte mensen van dichtbij zien. 1 sept Paradiso, Amsterdam.

BJÖRK Geheim concert van de IJslandse popdiva, wordt er gefluisterd. 2 sept Roxy, Amsterdam.