Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Voorkeur; Musea

WHISTLER EN HOLLAND De kleur van het papier, gebroken wit, voldoet voor de lucht en met een weinig grijsblauw maakte hij een spiegelend wateroppervlak. Veel transparant grijsgeel zand, een baan water en daarboven de lucht in een tint iets lichter dan het zand. Een paar kleine figuren bewegen zich langs de vloedlijn. In enkele weloverwogen toetsen schilderde Whistler Holland. James McNeill Whistler ((1834-1903), Amerikaan van geboorte en wonend in Parijs en Londen, hield van het Hollandse landschap. Whistler bezocht ons land verscheidene malen. In 1889 bijvoorbeeld verbleef hij twee maanden in Amsterdam; Dordrecht en Domburg waren andere door hem geliefde plaatsen. Het Rijksmuseum heeft een aantal in Nederland gemaakte etsen en aquarellen bijeengebracht vanuit diverse particuliere collecties. Ze zijn aangevuld met werk van Nederlandse schilders die door Whistler zijn beïnvloed, zoals Witsen en Breitner. Whistler en Holland. Aquarellen en etsen van James McNeill Whistler t/m 9 november in het prentenkabinet van het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Open: dag. 10-17u.

HENRI EVERS De typisch negentiende-eeuwse bouwmeester Henri Evers (1855-1929), die het Rotterdamse stadhuis bouwde, is een vrijwel vergeten architect. De tentoonstelling die het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) over hem heeft ingericht, past daarom in de ambitieuze doelstelling van het instituut de Nederlandse architectuurgeschiedenis te herschrijven door aandacht te vragen voor tot nu toe onderbelichte stromingen en ontwerpers. De kleine, verzorgde expositie geeft een aardig beeld van Evers' oeuvre. Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25 Rotterdam, t/m 14 sept. Di t/m za 10-17u, zon- en feestdagen 11-17u.

NIET AANRAKEN: ANTIEK! Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht heeft zijn zomertentoonstelling dit jaar gewijd aan antiek. Vorig jaar nam het museum begrippen 'smaak' en 'wansmaak' onder de loep, dit jaar gaat het om 'echt' en 'onecht'. Ook een van de centrale thema's is het bekendmaken met stijlkenmerken; er is een speciaal 'stijlenspel', een levensgrote puzzel die de bezoekers uitnodigt uit diverse meubels de juiste te kiezen en in de stijlkamer te plaatsen. Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Buurkerkhof 10, Utrecht, t/m 21 sept. Di-za 10-17u, zo 13-17u.

DE COLLECTIE BOENDERMAKER Kunstverzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947) was volgens de kunstenaar Raoul Hynckes 'de grote verzamelaar' die 'schilderijen bij tientallen tegelijk kocht'. Boendermakers collectie bestaat voor het merendeel uit werk van de schilders van de Bergense School, zoals Leo Gestel, Else Berg, Piet Wiegman en Matthieu Wiegman. Verder had Boendermaker nog honderden schilderijen in zijn bezit van schilders wier stijl min of meer verwant was met het expressionisme van de Bergense School. Het Museum Kranenburgh toont een verrassend mooie keuze van ruim honderd werken. De collectie Boendermaker, t/m 28 sept. Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen. Di t/m zo 13-17 u.

EN VERDER: T/m 14 sept Manifestatie: Gouden eeuw in Groningen, Hermannus Collenius en zijn tijdgenoten, 1650-1725. Groninger Museum en elders in de provincie. Dag. vervoer van museum naar de verschillende locaties; Monet, Van Gogh en Picasso en vele anderen hoogtepunten uit een Haagse collectie t/m 5 okt in de Kunsthal, Rotterdam; Schilderkunst in de Gouden Eeuw Schilderkunst in de Gouden Eeuw, t/m 7 sept in het paleis op de Dam, Amsterdam; Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), Prins der Landschapschilders t/m 7 sept in het Dordrechts Museum, Dordrecht; Herman Gordijn t/m 28 sept in het Amsterdams Historisch Museum, Amsterdam.