Voorkeur; Films

MEN IN BLACK Elvis is niet dood, hij is alleen naar huis gegaan, zegt Tommy Lee Jones in een sciencefiction-komedie van Barry Sonnefeld vol uitzinnige actie en verrukkelijk voorspelbare visuele en verbale grappen. Naast zorgzaam arrogante Tommy Lee Jones is ook Will Smith een man in het zwart, die assisteert bij de geboorte van een buitenaardse inktvis en de aarde beschermt tegen een gigantisch insect. In meer dan 84 theaters.

ALL STARS Jean van de Velde's met veel vaart gefilmde tragikomedie over voetbal en ouder worden heeft enkele zwakke plekken, maar onderscheidt zich door enthousiast ensemblespel en typisch Hollandse beelden. Zeven jongens (Antonie Kamerling, Danny de Munk, Daniël Boissevain, Peter Paul Muller, Raymi Sambo, Thomas Acda, Kasper van Kooten) maken voorafgaand aan hun 500ste competitiewedstrijd de balans op van hun leven en vriendschap. Ook met goede rollen van Isa Hoes en Frits Lambrechts. Utrecht: Catharijne.

CONTE D'ÉTÉ De 21ste speelfilm van Franse veteraan Eric Rohmer en de derde aflevering van zijn seizoenenserie, gaat weer over naar liefde lonkende adolescenten. Die liefde is anders dan die van Romeo en Juliet: niets staat de jongens en meisjes in zomers Bretagne in de weg om geliefden te worden, behalve zijzelf. Deventer: Filmhuis De Keizer. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Wageningen: Molenstraattheater.

EVERYONE SAYS I LOVE YOU De 26ste film van Woody Allen is een musical over de liefdesperikelen van een rijke, chaotische familie op Manhattan. Op de vleugels van het gezang van ongeschoolde sterren als Julia Roberts, Alan Alda en Allen zelf, komen we in een swingend uitvaartcentrum, een vijfsterren-hotel in Venetië en een gemaskerd kerstbal in Parijs, waar iedereen is verkleed als Groucho Marx. Ook met Goldie Hawn, Lukas Haas, Tim Roth, Drew Barrymore en de rijzende ster Natalie Portman. Amsterdam: Cinecenter. Enschede: Alhambra. Zandvoort: Cinema Circus Theater.

GRIDLOCK'D Verbazend genuanceerd en realistisch regiedebuut van zwarte acteur Vondie Curtis Hall maakt zelfs van de kort na de opnamen vermoorde gangstarapper Tupac Shakur een sympathiek personage. In verkommerd Detroit zoekt Shakur met neurotische junkie Tim Roth naar door bureaucratische hindernissen belemmerde medische hulp voor aan overdosis bezweken vriendin. Amsterdam: Cinecenter, Kriterion Theater/Studio K. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Springhaver Theater. Wageningen: Molenstraattheater.

MARION In zijn liefdevolle derde speelfilm portretteert Manuel Poirier een gewoon meisje dat erachter moet komen dat ze een gewoon meisje is. De tienjarige Marion woont met haar ouders in een eenvoudige gemeenschap op het Normandische platteland en steelt het hart van een deftig echtpaar uit Parijs, dat haar een betere toekomst in de grote stad belooft. Gesteund door een sterk gecomponeerd scenario en met een geduldig gevoel voor het absurde, ontvouwt Poirier een spel van toevalligheden en manipulaties. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Breda: Chassée Cinema's.

EN VERDER Big Night Amsterdam: Filmtheater Desmet. Apeldoorn: Filmtheater Gigant. Breda: Chassée Cinema's; Breaking The Waves Amsterdam: Filmtheater Desmet. Haarlem: Filmschuur. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: 't Hoogt; The English Patient Amsterdam: Alhambra. Delft: Filmhuis Lumen. Eindhoven: Rembrandt / Cinema Parisien. Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Leeuwarden: Club. Nijmegen: Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: 't Hoogt. Hufters en Hofdames Amsterdam: The Movies; Microcosmos Amsterdam: Desmet. Breda: Chassée. Groningen: Poelestraat en Liga '68. Rotterdam: Lantaren / Venster. Utrecht: 't Hoogt en Springhaver. Nelly et Mr. Arnaud Amsterdam: Cinecenter. Maastricht: Lumière. Shakespeare's Romeo & Juliet Amsterdam: Cinecenter. Delft: Filmhuis Lumen. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Utrecht: City Theater / Movies.