Verwachting over tien dagen

Dit is de weersverwachting voor een deel van Europa over een periode van tien dagen, zoals ze begin deze week werd voorzien door de computers van het Europese weercentrum ECMWF.

De 'L' staat voor lagedrukgebieden en de 'H' voor hogedrukgebieden. Zij worden omgeven door dunne lijnen die punten verbinden met dezelfde luchtdruk: isobaren. De dikkere lijnen stellen fronten voor, die meestal verschillende luchtsoorten markeren. Het weer zelf is met symbolen weergegeven met daarbij de maximumtemperaturen. De tien kaartjes tonen stapsgewijs en dag-voor-dag dat er nogal wat veranderingen worden verwacht in het weer. Nederland staat wisselvallig en regenachtig weer te wachten en delen van Scandinavië kunnen rekenen op een radicale weersomslag. Als de verwachting tenminste uitkomt en in dit schema wordt dit per dag minder zeker.

Weersvoorspellingen worden steeds nauwkeuriger De betrouwbaarheid van een voorspelling voor één dag is sinds de jaren negentig bijna perfect: 95 procent. De chaos van de atmosfeer verhindert een verdere verbetering. Meerdaagse voorspellingen kunnen nog wel betrouwbaarder worden.