VEB sleept Vedior voor rechtbank om misleiding

AMSTERDAM, 28 AUG. De Vereniging van Effectenbezitters, de VEB, sleept dienstenbedrijf Vedior en de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley voor de Reclame Code Commissie wegens het geven van misleidende informatie bij de beursgang van Vedior in juni.

Het bedrijf en de bank verhoogden toen onverwacht, wegens grote belangstelling bij het beleggende publiek, de prijs waartegen beleggers konden inschrijven op de aandelen van Vedior. Deze voor de Nederlandse kapitaalmarkt ongebruikelijke actie zorgde voor commotie onder enkele professionele beleggers, waaronder het pensioenfonds ABP.

De VEB maakte begin juni al duidelijk eventuele juridische procedures te onderzoeken tegen deze prijsverhoging. De belangenorganisatie baseert zich nu bij de Reclame Code Commissie op de tekst van de advertentie die op 23 mei in deze krant werd geplaatst, waarin zonder enig voorbehoud werd gesteld dat de prijs van de nieuwe aandelen tussen 33 en 37 gulden lag. 'Wij adviseren u wel om er op tijd bij te zijn, want op=op', aldus de gewraakte advertentietekst.

De VEB vindt dat het verweer van Vedior en Morgan Stanley, dat uit het prospectus wel de mogelijkheid van een verhoging kan worden afgeleid, geen hout snijdt. Slechts een Engelstalig prospectus was beschikbaar, nadat de inschrijfperiode al was gestart en van een mogelijke verhoging werd niet gerept, vindt de VEB.