Varkenspest treft nu ook grote mesterij in Zeeuws-Vlaanderen

ROTTERDAM, 28 FEBR. Op twee varkensbedrijven, in het Zeeuwsvlaamse Schoondijke en in het Limburgse Nederweert, is gisteren klassieke varkenspest geconstateerd. Met Zeeland erbij heeft de epidemie zich nu uitgebreid tot vijf provincies. In Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland zijn sinds het begin van de uitbraak in februari gevallen vastgesteld. Het totaal aantal ligt nu op 388.

Het bedrijf in Schoondijke is een varkensmesterij met 4.200 dieren, die vandaag zijn geruimd. Rond de stallen is een toezichtsgebied ingesteld. Voor dat deel van Zeeuws-Vlaanderen dat westelijk ligt van het kanaal van Gent naar Terneuzen is het vervoer van alle vee verboden. Dat heeft belangrijke consequenties voor de enige slachterij in dat deel van Zeeuws-Vlaanderen. De slachterij van de Gebroeders Gijzels komt daardoor ten minste tien dagen stil te liggen. Het besmette bedrijf in Nederweert telt 730 zeugen. Het toezichtsgebied rond Nederweert is door het nieuwe geval verder uitgebreid.

Zeeland valt tot dusver buiten het vervoersverbod, zoals dat voor Zuid-Nederland geldt. Een veearts die het bedrijf onlangs bezocht meende er klassieke varkenspest te constateren en heeft naar de dienst ID-DLO van het departement in Lelystad een aantal monsters opgestuurd. Zij bleken gisteren alle besmet te zijn. Hoe het virus op het bedrijf terecht is gekomen is nog niet duidelijk.

In de buurt van het bedrijf in Schoondijke zijn niet veel varkenshouderijen, al zijn in het recente verleden wel enkele bedrijven verhuisd van Noord-Brabant naar Zeeuws-Vlaanderen. Ook het bedrijf in Schoondijke is nog maar kort in gebruik. De eigenaar is vorig jaar uit het Noordbrabantse Sint Oedenrode naar Zeeuw-Vlaanderen gekomen. In een straal van tien kilometer rond het bedrijf bevinden zich 29 andere varkenshouderijen met in totaal ongeveer 10.000 varkens.

De getroffen mesterij in Schoondijke ligt niet ver van de Belgische grens. Om die reden heeft de Belgische minister van Landbouw, Pinxten, een vervoersverbod ingesteld in zeven gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen.

België was vorige week pestvrij verklaard, nadat begin juli verschillende gevallen van varkenspest werden geconstateerd.