Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

VARA mag 'Ted de Turk' van rechter uitzenden

AMSTERDAM, 28 AUG. De VARA mag vanavond de documentaire 'Ted de Turk' uitzenden, over C. Yilmaz die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje. Dat heeft de president van de Amsterdamse rechtbank, R. Orobio de Castro, gisteren in kort geding bepaald. Hij oordeelde dat het recht op vrijheid van meningsuiting van de VARA in dit geval prevaleert boven het recht op privacybescherming van nabestaanden en slachtoffers.

Het kort geding was aangespannen door de nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij. De advocaat van de slachtoffers, P. de Vos, betoogde dat de VARA van meet af aan de belangen van de slachtoffers en nabestaanden die niet wilden meewerken aan de documentaire, heeft “genegeerd en gebagatelliseerd”. In de documentaire zou de dader uitgebreid de mogelijkheid krijgen om zijn onjuiste weergave van de gebeurtenissen te geven, zonder dat dit voldoende weersproken wordt. Zo zegt hij in paniek te hebben geschoten, zonder precies te richten, terwijl hij door de Hoge Raad is veroordeeld voor moord met voorbedachte rade en opzettelijke doodslag van vijf andere slachtoffers, aldus De Vos.

Daarnaast wees hij erop dat in de documentaire niet wordt vermeld dat de dader zich in 1987 vanuit de gevangenis schuldig heeft gemaakt aan oplichting. De man zou pogen gratie te bewerkstelligen. De advocaat noemt de uitzending “uiterst grievend” voor de nabestaanden. “Yilmaz zet zichzelf neer als slachtoffer en neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daad.”

VARA-raadsman M. de Zwaan bestreed dat. Hij stelde dat op de uitlatingen van Yilmaz “consequent en onmiddellijk” andere opvattingen en beelden die de uitlatingen van Yilmaz in de juiste context plaatsen volgen van politiemensen en een officier van justitie.