'Strafbaar feit niet bewezen'; Verpleeghuis 't Blauwbörgje niet vervolgd

ROTTERDAM, 28 AUG. Justitie in Groningen zal geen vervolging instellen tegen het Groniningse verpleeghuis 't Blauwbörgje wegens poging tot moord of doodslag op een Alzheimer-patiënt. Volgens het openbaar ministerie in Groningen is niet aangetoond dat het verpleeghuis zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit.

Familie van de 62-jarige patiënt R. Mulder diende onlangs een aanklacht in tegen 't Blauwbörgje, omdat het verpleeghuis de man zonder medeweten van zijn familie geen eten en drinken meer zou hebben gegeven. Uit onderzoek van politie naar een verpleegkundige en uit medische rapporten over de man bleek volgens het OM dat de patiënt tot het moment van vertrek uit het verpleeghuis de normale verzorging, inclusief voeding en vocht, heeft genoten. De klacht is ook onderzocht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die concludeert dat het verpleeghuis niet verwijtbaar heeft gehandeld. Volgens justitie moet de Inspectie beoordelen of aanscherping van de procedures noodzakelijk is.

De familie liet de man in juli van 't Blauwbörgje overbrengen naar het Martiniziekenhuis, omdat het verpleeghuis de patiënt zou hebben willen laten uitdrogen om hem een zachte dood te bezorgen. De patiënt zou in het verpleeghuis zelf met eten en drinken zijn gestopt. Het beleid van 't Blauwbörgje is dan, evenals in veel andere verpleeghuizen, om het eten en drinken niet op te dringen. Naar aanleiding van deze zaak ontstond grote maatschappelijke onrust over deze benadering, 'versterving' genoemd.

Officier van justitie M. van Capelle zei vanochtend in een toelichting dat de communicatie tussen de familie Mulder en verpleeghuis 't Blauwbörgje niet optimaal is verlopen. Dat is volgens hem de oorzaak van de aangifte van de familie wegens poging tot moord. Van Capelle: “De conditie van de patiënt verslechterde wel iets in de loop van de tijd dat hij in het verpleeghuis was. Hij kreeg koorts en raakte daardoor extra vocht kwijt. Toen hij in het ziekenhuis kwam, kreeg hij daarom extra vocht toegediend.” Raadsman S.A. Roodhof van de familie Mulder heeft verbaasd gereageerd op de beslissing van justitie.

Inmiddels zijn ook vier andere aangiften gedaan van onrechtmatigheden die door het verpleeghuis zouden zijn begaan bij de behandeling van patiënten. Justitie zal deze dossiers een voor een afhandelen. Ook hebben zich nog ongeveer zes mensen gemeld bij de politie omdat ze vonden dat hun familieleden onder merkwaardige omstandigheden aan hun eind zijn gekomen in 't Blauwbörgje.