Scania garandeert werk Meppel

MEPPEL, 28 AUG. De afmontage van cabines van vrachtwagenfabrikant Scania blijft de komende jaren in Meppel. Dit heeft de directie van Scania Nederland de vakbonden toegezegd.

De toezegging van de directie geldt ongeacht de uitkomst van een aangekondigd onderzoek naar effectievere productie van cabines. Eén van de opties was die te concentreren op één locatie, in Zweden. Scania belooft zich tevens te houden aan een in 1994 opgestelde werkgelegenheidsgarantie.

Vrijdag onderbrak Scania-personeel in Meppel het werk toen bekend werd dat bij de Zwolse vestiging, waar assen en motoren worden geproduceerd, zeker 250 banen verdwijnen tot het jaar 2000. De werknemers van de betrokken afdelingen hebben de garantie dat ze ander werk krijgen in de fabriek.

Begin dit jaar was nog gegarandeerd dat de afmontage van cabines in elk geval in Meppel zou blijven. Volgens directiewoordvoerder H. Pronk van Scania is nu vastgelegd dat deze activiteit “tot in de volgende eeuw” in Meppel zal blijven. Pas wanneer er een nieuwe cabine ontwikkeld wordt, zal opnieuw worden bekeken of de productie moet worden gecentraliseerd.

Scania kwam vorig jaar op de markt met een nieuw type cabine, die een model uit 1988 verving. Volgens Pronk mag hieruit echter niet geconcludeerd worden dat er om de zeven à acht jaar een nieuw type gefabriceerd wordt. “We kunnen de mensen geen baan voor het leven geven. Vastgelegd is nu dat de toekomst verder weg ligt.”

De bonden stellen dat de overeenkomst het maximaal haalbare was. Het vertrouwen in de directie heeft echter een deuk opgelopen, zegt districtsbestuurder M. van Noort van de Industriebond FNV. “De mensen zijn niet echt tevreden, maar een garantie voor eeuwig kun je niet krijgen.”