Rome probeert fonteinen beter te beschermen

ROME, 28 AUG. Rome zoekt naar nieuwe middelen om kunstschatten in de open lucht te beschermen nadat vorige week de beroemde vier-rivierenfontein van Bernini op piazza Navona beschadigd werd. Hoewel de boetes zijn verhoogd van 120 naar 1200 gulden, blijft de politie grote moeite hebben bezoekers ervan te overtuigen dat de fonteinen niet zijn gemaakt om een bad in te nemen.

Vooral de Trevi-fontein en die op piazza Navona en piazza di Spagna zijn verleidelijk, maar de toeristen zoeken in de nu snikhete Eeuwige Stad ook in andere fonteinen verkoeling. Sommigen stoppen hun voeten erin als er even geen politie is. Anderen waden tot aan hun knieën door het water en een Amerikaanse trok vorige week al haar kleren uit om zich op te frissen in een fontein op piazza Venezia.Wethouder van cultuur Gianni Borgna overweegt dienstweigeraars in te zetten bij de bewaking van fonteinen. Het incident met Bernini's fontein heeft grote verontwaardiging gewekt. De staart van een draak brak in zeker drie stukken toen een Romein die wilde gebruiken als springplank. Zijn advocaat claimde in het proces vrijdag dat de gemeente zijn cliënt moest betalen omdat deze zijn voet had bezeerd toen hij van de staart viel - de fontein was volgens hem niet goed onderhouden. De rechter verwierp deze eis en veroordeelde de man tot drie maanden cel. Van veel kanten wordt geroepen om betere maatregelen en strengere straffen. Regisseur Franco Zeffirelli pleit voor lijfstraffen. De linkse commentator Michele Serra wil de dader een cursus barok laten volgen. De burgemeester van Rome, Francesco Rutelli, vindt dat vandalen moeten worden gedwongen mee te werken aan de restauratie van wat zij hebben vernield. De restauratie van de staart zal een paar maanden duren en ongeveer 18.000 gulden kosten.

De politie zegt niet alle fonteinen te kunnen controleren. Zelfs bij de drie fonteinen waar vrijwel permanent politie is gaan nog vaak mensen te water. Volgens de politie zijn vooral Amerikanen en Duitsers de boosdoeners. Burgemeester Rutelli zegt dat het met twintig miljoen toeristen per jaar moeilijk is alles te controleren. Maar bij Bernini's fontein was een toerist de held, de 17-jarige Ier Ciaran Sheulin. Toen de staart was afgebroken vroeg de politie vrijwilligers om de stukken en scherven uit de fontein te vissen. De agenten zeiden dat ze dat zelf niet konden omdat ze hun uniform niet nat mochten maken. Sheulin bood zich aan en ging, dit keer onder goedkeurend oog van de politie, een paar keer kopje onder om alle brokstukken op te vissen.

    • Marc Leijendekker