Prognose van Fortis hoger na winstsprong

ROTTERDAM, 28 AUG. Het financiële conglomeraat Fortis heeft zijn nettowinst over de eerste zes maanden van dit jaar met 28 procent verhoogd tot 466 miljoen ecu (1,03 miljard gulden). Dat heeft het Belgisch-Nederlandse concern, eigenaar van onder meer de verzekeraars Amev en AG en de banken VSB en MeesPierson, vanochtend bekendgemaakt.

Voor de tweede keer dit jaar verhoogt Fortis zijn winstprognose. Werd die na een sterk eerste kwartaal al verhoogd naar een groei van 10 tot 15 procent tegenover 1996, nu gaat de bankverzekeraar uit van 15 tot 20 procent groei van nettowinst en winst per aandeel. Het bedrijf keert een 18 procent hoger interimdividend uit van 80 procent per aandeel Fortis Amev. Dit fonds reageerde vandaag nauwelijks. Gisteren steeg het aandeel al met 2,50 gulden tot 84,50 gulden. Rond het middaguur noteerde het een koers van 84,40 gulden.

Vooral het bankbedrijf draaide goed. De nettowinst daar ging met 77 procent omhoog tot 187 miljoen ecu (413 miljoen gulden). De bijdrage van MeesPierson, na overname van ABN Amro dit jaar voor het eerst in de cijfers van Fortis, was beter dan verwacht.

Het resultaat van het verzekeringsbedrijf verbeterde met 10 procent tot 313 miljoen ecu (691 miljoen gulden). Fortis profiteerde vooral van het voortgezet winstherstel in de VS.

Valutakoersverschillen hadden per saldo een negatief effect op de winst van Fortis van 3 procent, ofwel 10 miljoen ecu. De Nederlandse gulden en de Belgische frank kenden een waardevermindering tegenover de ecu, terwijl de Amerikaanse dollar in waarde toenam.

Het eigen vermogen van Fortis steeg met 1,287 miljard ecu tot 7,204 miljard, als gevolg van winstinhouding en koersstijging van aandelen.

Het operationeel resultaat van het verzekeringsbedrijf van Fortis Nederland daalde met 11 procent tot 115 miljoen ecu, met name door verliezen uit ziekteverzuimverzekeringen. In de categorie 'overige schadeverzekering' daalde het resultaat uit brandverzekeringen, terwijl het resultaat op autoverzekeringen verbeterde.