Potvis (1)

J. Kleinen Hammans meent in een ingezonden brief (20 augustus) dat er geen Nederlands woord is voor 'Physeter Catodon' olie-achtige substantie in de kop van een spermwhale. Laten we dit gewoon de potvis noemen. Een echt Hollands woord is echter walschot! Op oude apothekersflessen ziet men wel eens dit woord.

Een beetje grote potvis kan wel tot vijf ton walschot bevatten. Geen geringe hoeveelheden. Tot voor kort werd dit gebruikt tot smering van heel fijne navigatie-instrumenten voor zee-, lucht- en ruimtevaart, wegens bepaalde unieke eigenschappen.

Inderdaad wijdt Melville een paar prachtige scènes in Moby Dick aan het leeglepelen in volle zee van dit Heidelbergse vat uit de kop van de gedode vis, in de vaten van de walvisvaarder waarbij menig zeeman kopje onderging in dit vat, omdat hij zich in die uitermate glibberige massa niet staande wist te houden.

    • J. Grünbauer