Op zoek naar een dinky toy uit de crisistijd

Nederlanders hebben altijd een excuus nodig om naar Londen te trekken. Ze komen voor het theater, voor de pubs, voor Chelsea. Of worden gelokt door het antiek. Want Londen is net zo zeer het Walhalla van het verstilde verleden als het mekka van de musical. De Britse hoofdstad telt ruim 9.000 antiekverkopers, volgens een voorzichtige schatting van de London and Provincial Antique Dealers' Association. Hun voorraad is voldoende om elke woning in een stad als Tilburg van oud huisraad te voorzien. Op antiekreis in Londen.

De Verzamelkrant biedt een Verzamel- en Antiekreis aan naar Londen. Een tocht die voert van de megabeurs op de renbaan van Ardingley via het overdekte antiekwarenhuis Alfies in de Londense wijk Camden naar de befaamde Bermondsey-markt, even ten zuiden van de Tower. Deelnemers worden zo dicht mogelijk bij de antiekkermissen afgezet om geen energie te verspillen. Gekochte spullen kunnen in de bus worden gestald. “U kunt zich helemaal concentreren op het zoeken naar dat ene ontbrekende stukje uit de verzamelpuzzel. Beter kan het toch niet”, luidt de verlokkende tekst in de Verzamelkrant.

Maar ook op eigen houtje kunnen verzamelaars en antiekminnaars in Londen goed op strooptocht gaan. Weten ze precies wat ze willen hebben - een Victoriaanse telescoop, een 17de-eeuwse Italiaanse kandelaar, een dinky toy uit de crisistijd - dan is het nuttig eerst te neuzen in het blad The Collector, gratis verkrijgbaar bij elke bonafide antiekzaak. Of in de Shopping & Services-gids van het weekblad Time out. Dat zoekt het meest gericht.

Wie minder doelbewust te werk gaat, kan dwalen door de wijken waar zich de grootste concentraties antiekwinkels bevinden. Bond Street en New Bond Street waar de meest exquise zaken zitten. Verder Church Street, Camden Passage, Kensington Church Street, King's Road, Portobello Road en Tower Bridge Road. Voor de meeste buurten geldt dat verkoopprijzen de laatste jaren nog sneller groeiden dan de stroom bezoekers. De gestegen waarde van de pond heeft antiek voor Nederlanders nog eens extra duur gemaakt.

Wie in Londen nog kans wil maken op een koopje, zal vroeg moeten opstaan. Want de oudste en beste antiekmarkt van de Britse hoofdstad - Bermondsey Market - begint elke vrijdagochtend om vijf uur. De meeste toeristen verschijnen pas na tienen. Maar dan zijn de professionele kopers allang weer verdwenen. Met de beste waren. Tegen de beste prijzen.

Bermondsey Market is een lustoord, niet alleen voor verzamelaars en antiekadepten, ook voor minder monomane Londen-gangers. Met hun markante koppen, hun rieten hoedjes, hun gekreukte livreien, hun bloemetjesjurken zijn veel van de verkopers net zo gedateerd als de goederen die liggen opgetast op de halfvergane schappen. Stropdaspersen, scheerapparaten, verfdozen, mondharmonica's, maar ook zilver en aardewerk, uit alle landen, van alle tijden. Voor de onverzadigbaren zijn er ook nog de oude pakhuizen vol antieke meubels langs Bermondsey Street.

INFORMATIE

Bermondsey Market, Bermondsey Square, SE2. Open vr 05-14u

Camden Passage Market, Camden Passage, N1. Open wo 07-14u,za 09-15u30

Alfie's Antique Market, 13-25 Church street, NW8. Di t/m za 10-18u

Chelsea Antiques Market, 245A-253 King's Road, SW3. Ma t/m za 10-18u

Admiral Vernon, 141-149 Portobello Road, W11. Za 05-17u

Verzamelreis naar Londen, van 23 t/m 28 sept. Inl Verzamelkrant 0598-612203

    • Dick Wittenberg