Muster woedend over doping-gerucht

NEW YORK, 28 AUG. Als een berg had hij opgezien tegen de ontmoeting met Tim Henman in de eerste ronde van de US Open en voor Thomas Muster viel gisteravond inderdaad het doek. Maar geheel in stijl sloeg de nummer vijf van de wereld de deur met een smak achter zich dicht. “Kotsmisselijk word ik van de beschuldigingen dat ik doping gebruik”, schold het Oostenrijkse krachtmens. “Becker is er ooit mee begonnen. Maar ik ben al zeker vijftien keer gecontroleerd en nog nooit positief bevonden.”

Niet bekend

Dit keer kreeg Muster hulp van de Association Tennis Professionals (ATP), die de berichten over het vermeende dopinggebruik van de kampioen van Roland Garros in 1995 als “verzinsels” bestempelde. Maar het kwaad was alweer geschied en Muster suggereerde dat die “hetze” wel degelijk van invloed was geweest op zijn spel tegen Henman. Zijn klaagzang: “Ik zou een proces kunnen beginnen tegen media die laster over mij verspreiden. Toch laat ik me liever opnieuw controleren. Dat is de beste manier te bewijzen dat ik geen doping nodig heb.”

De US Open nam tevens afscheid van de Lolita van het vrouwencircuit. De 16-jarige Anna Kournikova verloor in drie sets (6-1, 3-6 en 6-3) van de als elfde geplaatste Irina Spirlea en op grimmige toon verklaarde de Roemeense dat ze de overdreven aandacht voor het Russische wonderkind knap vervelend begon te vinden.

De kritiek van Spirlea: “Iedereen zeurt maar over Kournikova, waardoor ze als ongeplaatste speelster telkens op de belangrijkste banen mag spelen. Ik vond al die aandacht voor een paar meisjes in de WTA-Tour frustrerend. Het geeft veel voldoening dat ik de mond heb gesnoerd van al die mensen die Kournikova de hemel in hebben geprezen.”

Miriam Oremans bereikte voor het eerst in haar carrière de derde ronde van de US Open door de Duitse Meike Babel in twee sets te verslaan: 7-5 en 6-1. Ornemans wordt de tweede Nederlandse tegenstander van de als tweede geplaatste Monica Seles. Slechter dan Kristie Boogert kan Oremans het in elk geval niet doen.