MODE V; Stiletto's onder krijtstreep

Yvo van Regteren Altena verwacht in kantoren en eersteklascoupés komend jaar een waas van bruintinten met soms een fel lichtblauw accent. Modebaronnen hijsen dit seizoen zakenmannen en -vrouwen weer in het kostuum. Zo traditioneel als de mannenmode zich voortsleept, zo wankelmoedig beweegt de damesmode zich voort. Aan het vechtpak voor de carrièrevrouw is weer gemorreld. De dameshak is opnieuw gerestyled. De komende maanden zal Agenda aandacht besteden aan de textiele attributen van man en vrouw.

Mannen kunnen zich jarenlang zorgeloos in hetzelfde pak, hemd en jas hullen, maar couturiers en confectiemakers gunnen de vrouwelijke garderobe nimmer rust. Zo is de verbazing over de terugkeer van de plateauzool nog maar net bezonken of de stilettohak komt eraan. Vrouwen worden deze winter door Vogue, Elle en Tatler met decimeterlange stilettohakken aan het wankelen gebracht.

Onder de kop 'High Anxiety' verzucht Vogue over de 'mile-high' stiletto's: “Franse vrouwen kunnen de hele dag op hoge hakken staan zonder moe te worden. Maar ja, Franse vrouwen kunnen ook stokbrood met brie eten zonder dik te worden.” Het hogere hakwerk schudt zijn hoerige imago af en wordt gebracht als dé schoen onder het vrouwelijke power suit. Want unaniem roepen de vrouwenglossy's dat het vrouwenpak deze winter onontkoombaar is: “Koop tenminste een pak met grijze broek en 'keep it masculine, keep it tailored' ”, aldus Tatler. Ook Vogue's cover staat er vol mee: 'The suit Issue - the 100 best' en 'Well-Suited women - Hillary to Madonna.'

Het vrouwenpak in de kleuren marineblauw of grijs en soms met een streepje heeft een broek met wijde en rechte pijpen. Jasjes zijn er in vele variaties van enkel- tot double breasted en met hoog- tot laaggesloten revers. Overigens is het ook mogelijk onder het strenge jasje een rok te dragen. Ja, zelfs zo dat de power suit een extreem feminine uitstraling kan krijgen. Sommige mode-ontwerpers, zoals Gucci en Givenchy, bepleiten zeer korte rokjes 'micro mini's'. Of deze micro mini bij behoudende Britten zal aanslaan is de vraag. Sunday Times constateert verbouwereerd dat tien jaar geleden geen vrouw die carrière wilde maken in de politiek er aan zou denken om met een 'short skirt' naar haar werk te gaan.

Naast Amerikaanse en Britse bladen staat het vrouwenpak ook centraal in de Nederlandse Elegance: 'Zes visies op het krijtstreeppak' en in Elle: 'Het spel van Powerwoman'. Volgens Cara Schiffelers, chef-mode van Elle, zijn de dagen geteld van het frêle, naïeve meisje dat recent nog het modebeeld bepaalde. 'Na de invloed uit de jaren zestig is er voor het najaar een onmiskenbare invloed uit de jaren tachtig. Zo zie je bij het invloedrijke Gucci een opmars van de brede schouder met een sluik en mannelijk silhouet.'

Er zijn in de Nederlandse modebladen meer trends te bespeuren dan alleen hoge hakken en pakken. In een reportage over 'Het bruine leven' bespreekt Elegance de 'absolute hoofdrol' die deze kleur de komende winter vervult. In Marie Claire is er aandacht voor tendensen als zachte breisels, mini en velours. Elle signaleert dat zowel bij de korte als de lange rok de split deze winter asymmetrisch is en 'nooit eerder zulke hoogten bereikte'.

Het fenomeen mode is soms een beetje moe en grijpt daarom terug naar een bepaalde epoque of naar een herhaling van een thema. Neem de split en hoge hak. Jaren geleden had Nederland al twee prominente vertolksters van beide fenomenen. Het Haagse journaille beet zich vast in de hoge split van Nelie Smit Kroes en bezorgde haar de bijnaam 'Nelie Split Kroes'.

Ook Silvia Toth is een Powerwoman avant la lettre. Lang voordat de bladen erover schreven completeerde zij haar zakelijke pakjes met hakken die haar op ooghoogte brachten van haar manlijke gesprekspartners. Veel mannen zullen zich verlustigen in het visioen dat de hakken zullen lengen en de rokjes zullen krimpen, maar het is de vraag hoeveel van de in de bladen geponeerde extreme stijlveranderingen ook zullen worden opgepikt.

Volgens Mattie Couperus dringt er op de Nederlandse bodem nog geen schim door van wat de diverse modebladen onder de aandacht brengen. Al bijna een decennium lang brengt ze in haar Amsterdamse winkel maatkleding met een comfortabel en modern signatuur. “In shows worden rokken altijd extreem kort getoond, de kans is groot dat confectionairs met een iets langere variant komen. Welke vrouw voelt zich tijdens een vergadering behaaglijk in mini?” Volgens Couperus blijft nuchterheid Nederlandse vrouwen tot aan het einde der dagen achtervolgen.

Er zijn nauwelijks vrouwen die wegzwijmelen bij extravagantie of de voor deze winter belangrijke nuance van een signaalrode afwerking. Van Couperus mogen vrouwen best wat meer uitspatten. Duitse vrouwen dragen zonder schroom prijzige designkleding in knetterende kleuren met blikkerende knopen. In Nederland struikelt de PvdA-fractie over het fel groene pakje van Karin Adelmund.

INFORMATIE

Tips voor vrouwen:

IN Voor vrouwen die nooit afstand kunnen doen van hun kleding is er goed nieuws. Van zolder kunnen komen: korte rokken, het power suit uit de jaren tachtig, jasjes met schoudervulling, broeken met wijde pijpen, tassen van Louis Vuitton en strak leer.

Onder de kop nu kopen, tipt Tatler ondermeer: een grijs flanellen broekpak, de kleur bruin, asymmetrische sluitingen, V-hals truien, zwart leer en een Wonderbra.

UIT Volgens Tatler moet een aantal zaken rigoreus de mottenballen in: jurken tot over de knie, bloemmotieven, zwarte nylon Prada-tassen en alles van Gucci ouder dan een jaar.

*Bron Oger Lusink, eigenaar/inkoper Oger-mannenzaken.

NEDERLANDSE NUCHTERHEID

Volgens een aantal moderedactrices en winkeleigenaren kenmerkt de Nederlandse vrouw zich door 'overvloed aan nuchterheid'. Nederlandse vrouwen “maken hun verschijning niet goed af”, vinden ze. Zelfs vrouwen die zich het genoegen gunnen van een goed pak, maken van schoenen of accessoires een sluitpost. En volgens de criticasters zit in die afwerking de kunst van het kleden. Het is juist deze finesse die er toe doet. Vanaf Maastricht en zuidelijker wordt de afwerking beter. Een elegante schoen, slim gekozen tas of ceintuur doet wonderen.

    • Yvo van Regteren Altena