Magellan weert nieuwe beleggers

NEW YORK, 28 AUG. Het Amerikaanse Magellan Fund, het grootste beleggingsfonds ter wereld, wil na 30 september geen nieuwe beleggers meer hebben. Bestaande aandeelhouders kunnen nog wel aandelen bijkopen, net zoals beleggers die via pensioenfondsen in het beleggingsfonds investeren.

Robert C. Pozen, topman van Magellans moederconcern Fidelity Investments, verklaarde dat het besluit in het belang van de bestaande aandeelhouders is. Volgens Pozen zal de nieuwe beheerder van Magellan Fund, Bob Stanskey, op die manier zijn werk het meest efficiënt kunnen verrichten. Stanskey is de opvolger van 'beursgoeroe' Jeffrey Vinik, die vorig jaar opstapte om voor zichzelf te beginnen. Zijn vertrek veroorzaakte nogal wat onrust op de financiële markten, omdat het verband zou houden met verkeerde beleggingen.

Fondsbeheerder Stanskey liet weten dat de beperking van het aantal deelnemers in het fonds een stabielere basis geeft dan bij een ongebreideld groeiend aantal, zoals de laatste tijd is gebeurd. Door de sterke stijging van de beurskoersen besloot een groot aantal beleggers zijn geld in Magellan Fund te steken. De Amerikaanse pers schrijft dat het fonds simpelweg te groot is geworden om het nog goed te kunnen beheren en dat het alleen maar beleggers bleef aantrekken om commissies op te kunnen strijken. Magellan Fund beheert op het ogenblik 62,2 miljard dollar aan beleggingen en telt 4,3 miljoen aandeelhouders.

Net als bij de meeste beleggingsfondsen is het rendement van Magellan Fund de laatste drie jaar achtergebleven bij de marktontwikkeling. Daarop is nogal wat kritiek gekomen van de aandeelhouders. (ANP/KRF)