Lijmen, weven en andere haartoevoegingen ; Vrouwen dromen over vol haar

Volume, daar draait het om in een kapsalon. “Watergolven, permanenten, touperen en föhnen, het is allemaal volume creëren. Pas uit de massa kun je het haar modelleren”, aldus Dick Guliker, directeur van Euro Hair Fashion, in de tot showroom omgebouwde hooiberg van een eeuwenoude boerderij in Schipluiden. “Veel vrouwen dromen van een grote bos mooi haar.” En dat is nu voor iedereen weggelegd.

Iemand die zelf niet genoeg haar heeft kan haar toevlucht nemen tot haartoevoegingen. De meest populaire haartoevoegingen zijn hairextensions, kleine haarstrengen die met een soort wax of kunststof aan het eigen haar worden vastgemaakt. De kapper verwarmt de puntjes wax met een tang en zet de extension aan een pluk van het eigen haar, dicht op de hoofdhuid vast. Voor het werken met extensions volgen kappers een opleiding van één of twee dagen. Gemiddeld worden er honderdvijftig extensions bij een klant ingezet, wat tussen de duizend en vijftienhonderd gulden kost.

Volgens Guliker, die extensions van echt Europees haar importeert en aan zo'n 250 kapsalons in Nederland verkoopt, kun je er alles mee doen - permanenten, kleuren, watergolven, knippen. De wax zou het haar niet beschadigen en de extensions zouden altijd blijven zitten. Maar omdat haar groeit en de bevestigingen uiteindelijk op een zichtbare plaats komen te zitten, moeten de extensions na vijf maanden worden vervangen.

Dertien jaar geleden introduceerde Marco de Groot van Hairstudio The Freaks in Amsterdam hairextensions van het Engelse bedrijf Dohm in Nederland. De strengen waren gemaakt van kunstvezel, dunne plukjes met een kort vlechtje dat met een warm apparaat aan het eigen haar werd gelijmd. De Groot: “De markt moest nog worden opengebroken, niemand geloofde in hairextensions. Iedereen dacht dat het een korte rage was die vanzelf over zou gaan.” Zijn eerste extensionsklanten waren dan ook excentrieke types, mensen die een sterk imago wilden, zoals popmuzikanten. Tegenwoordig komt bijna de helft van zijn klanten voor hairextensions.

Sinds vier jaar kan men bij The Freaks behalve het kunsthaar van Dohm ook extensions van echt haar van het merk Greath Lenghts laten inzetten. De strengen zijn verkrijgbaar in 28 verschillende kleuren en drie lengtes. Kapper Joyce Visser van Hairways in Amsterdam begon drie jaar geleden met Greath Lenghts en verwachtte dat alleen vrouwen met een wat hoger inkomen erop af zouden komen. Maar ook jonge meisjes met een krappe beurs laten extensions aanbrengen. “Ze beginnen met honderd extensions en laten er elke maand wat bij zetten. Zo spreiden ze de kosten.” Volgens Visser zijn de extensions een goede oplossing voor problemen met dun haar. “Het werkt een beetje als een verslaving. Als je eenmaal zo'n mooie bos lang haar hebt, wil je niet anders meer.” Visser verkoopt extensions aan zo'n twee à drie klanten per week.

Een goedkopere methode van haartoevoeging is de weft, machinaal of met de hand aan elkaar geknoopt haar dat met clips aan het eigen haar wordt vastgezet. Wefts zijn al vanaf 395 gulden verkrijgbaar. Daarnaast bestaan er nog tailextensions die aan een haarclip bevestigd worden, flasclips (lokken gekleurd kunsthaar) en fill ins. Zowel Greath Lenghts als Euro Hair Fashion beweren het mooiste systeem hairextensions te hebben, maar kennen dezelfde nadelen: het is duur, het kost veel tijd om het in te zetten en is na vervanging niet opnieuw bruikbaar.

Adressen

Hairstudio The Freaks, Ceintuurbaan 316, Amsterdam. Tel 020-6621672

Hairextensions van kunstvezel: ƒ 550

Greath Lenghts: van ƒ 1250 tot ƒ 1500

Hairways, Plantage Middenlaan 66, Amsterdam. Tel 020-6243220

Euro Hair FashionInl 015-3809570

Wax extensions van ƒ 1000 tot ƒ 1700 afhankelijk van service. Micro Weft (fijn, handgeknoopt) van ƒ 1295 tot ƒ 1595; Machine Weft van ƒ 325 tot ƒ 595; Fill in van ƒ 895 tot ƒ 1295 voor topvolume en van ƒ 1295 tot ƒ 1995 voor geheel volume; Tailextensions van ƒ 295 tot ƒ 495

Greath Lenghts, Vredebest 30, Gouda. Tel 0182-512486

Gemiddelde prijzen voor één extension: van ƒ 8 voor een lengte van 30 centimeter, ongekruld tot ƒ 15,50

    • Simone Barneveld