'Koningin benadeelt ongehuwde partners'

ROTTERDAM, 28 AUG. De hoofdredacteur van de Gay krant, Henk Krol, heeft het Kabinet van de koningin beticht van discriminatie. Hij heeft een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling. Krol vindt het onterecht dat koningin Beatrix weigert ongetrouwde partners van haar gasten te ontvangen.

De zogenoemde ambassadeurs-week in Nederland is de aanleiding. Alle ambassadeurs zijn deze week in Nederland, samen met hun partners. Zij zijn met hun echtgenotes onder meer uitgenodigd voor een receptie bij koningin Beatrix op paleis Noordeinde. Maar O. Talpaert, partner van de permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties in Wenen Jan Förster, mag niet komen. Zij zijn immers niet getrouwd.

Overigens accepteert de vorstin, in lijn met protocollen die daarover bestaan, al sinds jaar en dag alleen wettige echtgenoten bij officiële staatsaangelegenheden. Ongetrouwde partners mogen niet komen bij dergelijke aangelegenheden, zoals inmiddels ook de vaste vriendinnen van de ministers Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en Wijers (Economische Zaken) hebben ondervonden.

Krol schrijft in zijn klacht aan de Commisie gelijke behandeling dat hij zich “als Nederlands staatsburger persoonlijk gekrenkt voelt door dit paleisverbod voor ongehuwden”. Krol vindt dat het Kabinet van de koningin ter verantwoording moet worden geroepen. Een woordvoerder van de commissie zal eerst onderzoeken of de klacht van Krol ontvankelijk is, aangezien de hoofdredacteur geen direct betrokkene is.