Kinderagenda

Felixibele bomen

De Efteling bestaat dit jaar 45 jaar en daarom hebben ze van de maand augustus een theatermaand gemaakt. Zaterdag 30 en zondag 31 augustus treedt de Australische groep 'Strange Fruit' op. Acht acteurs zitten op acht palen van vier meter hoog, maar de palen zijn flexibel en kunnen allerlei bewegingen maken. Het lijkt een beetje op bloemen met hele lange stelen en die bloemen vertellen allerlei verhalen. Twee maal per dag om 17 en 19u is er een voorstelling die vijftig minuten duurt.

*Voorstellingen van Strange Fruit op 30 en 31 augustus om 17u en 19u in de Efteling, Europalaan 1, Kaatsheuvel. Toegang: kinderen tot 4 jaar gratis, daarboven ƒ 35. Inl 0416-288308.

Dick Bruna 70 jaar

Op 23 augustus is Dick Bruna 70 jaar geworden en daarom organiseren de Utrechtse Kinderboekhandel en de uitgever van Dick Bruna's boeken een verjaardagstentoonstelling. Aan kinderen van alle leeftijden werd gevraagd iets voor hem te maken. De allerkleinsten ontwierpen feestkleren voor Nijntje, de iets grotere kinderen maakten een feestmuts en kinderen vanaf 10 jaar tekenden een portret van Dick Bruna die aan het werk is. Een jury besliste welke van de honderden inzendingen op de tentoonstelling kwamen te hangen. Dick Bruna zoekt uit wie de eerste, tweede en derde prijzen gaan winnen. Niet alleen de kinderen gingen aan het werk, maar de Kinderboekwinkel vroeg ook aan Utrechtse kinderboekillustratoren om iets voor Dick Bruna's verjaardag te maken en ook die worden tentoongesteld. Zo maakte Martha Goedings een Mondriaan-schilderij waar een kusje van Nijntje in te zien is en Annet Schaap schilderde zichzelf met een reuze-Nijn.

*Verjaardagstentoonstelling Dick Bruna t/m 11 sept in de hal van het LOKV-gebouw, Ganzenmarkt 8 (naast de kinderboekhandel) van 11-16u30, zaterdag en zondag gesloten. Inl 030-2322057.

Sprookjes

Zondag 31 augustus wordt de speelweide van Plaswijck omgetoverd in een prachtig kabouterdorp. Kinderen kunnen er zich tussen 12 en 17u uitleven op een springkussen in de vorm van een enorme paddestoel of zelf een button maken. In het kabouterhuisje zijn gratis pannenkoeken te krijgen en de limonadekabouter zorgt voor wat te drinken. De sprookjeswaterput is nooit te moe om een mooi verhaal over kabouters te vertellen en wil je er zelf ook uitzien als een kabouter, dan moet je de schminkhoek opzoeken.

*Kabouterdag op zondag 31 augustus van 12-17u op Plaswijckpark, C.N.A. Looslaan23, Rotterdam (Hillegersberg). Inl 010-4181836. Toegang kinderen ƒ 5 volwassenen ƒ 6.

Waterstad

De berging van een wrak, de Boompjesrace, historische stoomschepen en zalmschouwen. In het 'natte hart' van Rotterdam organiseren de vijf maritieme musea Waterstad Maritiem Festival met als rode draad de Rotterdamse sleepboot en daarom zijn er ook tientallen sleepboten, ook wel het 'Rotterdamse werkpaard' genoemd in de festivalhavens te zien. Voor kleine liefhebbers van grote en kleine schepen is er op zaterdag en zondag ook van alles te beleven en te zien:

* Martiem Museum Prins Hendrik (Leuvehaven) za van 11-17u: kleine bezoekers kunnen zelf een bootje bouwen en dat testen in de grote waterbak op het buitenterrein. Verder is er een wedstrijdparcours voor bestuurbare modellen op het voorterrein uitgezet en toont het Cinemaritiem een filmprogramma over de bouw en geschiedenis van sleepboten.

*In het drijvende Museum 'Schepen uit Verre Landen' verzorgt het 'Droomtheater' de vertelvoorstelling 'Ridders, mie-soep en mandboten'. Voor het museum ligt een drijvende markt van Westlanders en Langedijkers met handelswaar van specerijen tot bloemkool die wordt geveild.

*In het Mariniersmuseum is een tentoonstelling met modellen, tekeningen, foto's en video's over de sleepvaart te zien en kinderen kunnen scheepjes in een fles maken.

*Het Maritiem Buitenmuseum is helemaal omgetoverd in een haventerrein. Schepen varen af en aan om te lossen of te laden, soms gebeurt dat nog op de ouderwetse manier door zakkendragers, maar soms ook machinaal met de graanelevator. Ook wordt er met de bok Joris II, een wrak geborgen. Verder zijn er historische binnenvaartschepen, zalmschouwen, luxe motorschepen, worden oude ambachten beoefend en tijdens het Shanty-festival worden oude zeemansliederen gezongen. Alle activiteiten zijn gratis.

Riddermiddag

Kinderen van 8 tot 12 jaar die in ridders geïnteresseerd zijn kunnen woensdag 3 september naar een Riddermiddag in het Legermuseum, Delft. Na een uitleg over ridderhelmen door een museummedewerker kunnen de kinderen zelf een helm maken. Na afloop kunnen ze in het museum ook nog van alles te weten komen over ridders en de tijd waarin ze leefden. De middag begint om 14u. Met een toegangskaart is de deelname gratis. Er kunnen maximaal 25 kinderen meedoen. Reserveren: 015-2150547.

*Riddermiddag op woensdag 3 september om 14u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Inl 015-2150547.

Orpheus

Schouwburg Orpheus in Apeldoorn opent zaterdag 30 augustus het culturele seizoen met een open dag waar kinderen ook kunnen meedoen aan een speciaal programma. Zo gaat clown René Hildesheim met de deelnemers een echt circus beginnen en geeft Introdans twee lessen over hun nieuwe programma 'Beestenboel', dans uit het dierenrijk. Poppentheater John de Winter komt met de mysterieuze voorsteling 'Skylla Colorfol' en Theater Popject speelt stukken uit 'De kikkerprinses' en 'Rozegeur en Maneschijn'. Buiten is er straattheater voor de groteren, maar eigenlijk is dat misschien wel voor alle leeftijden.

*Opendag Schouyburg Orpheus op zaterdag 30 augustus van 12-17u, Churchillplein 1, Apeldoorn. Toegang gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker