ING koopt in VS zakenbank voor 1,2 miljard

ROTTERDAM, 28 AUG. ING neemt een middelgrote zakenbank in de Verenigde Staten over. Voor het in New York gevestigde Furman Selz betaalt het Nederlandse bank- en verzekeringsconcern een bedrag van 600 miljoen dollar, meer dan 1,2 miljard gulden.

ING is al enige tijd op zoek naar uitbreiding van haar investmentbank-activiteiten. Enkele maanden geleden deed de bankverzekeraar een vruchteloze poging de zakenbank Dillon Read over te nemen, waarvoor ongeveer hetzelfde bedrag betaald moest worden. Dillon Read kwam in handen van de Zwitsers-Britse concurrent SBC Warburg.

Bij het in 1973 opgerichte Furman Selz werken 780 mensen. Oorspronkelijk bestonden de activiteiten voornamelijk uit het verrichten van onderzoek voor bedrijven en institutionele beleggers. Inmiddels hebben de werkzaamheden zich uitgebreid tot het hele spectrum van een zakenbank: fusies en overnames, aandelenemissies, effectenhandel. De bank heeft verder 10 miljard dollar aan vermogen onder beheer. Het ligt in de bedoeling de overgenomen bank, waar nog een boekenonderzoek moet worden verricht, te integreren in de organisatie van ING Barings, de zakenbank-divisie van het concern.

Furman Selz heeft volgens ING in haar persbericht “een constante en duurzame groei en winstontwikkeling” laten zien, zonder te berichten hoe winstgevend de Amerikaanse bank is. Wel zegt ING dat de acquisitie onmiddellijk een positieve invloed van 1 tot 1,5 procent zal hebben op de winst per aandeel van de bank.

ING heeft in de eerste helft van 1997 een nettowinst behaald van 1,9 miljard gulden, zo is vanochtend eveneens bekendgemaakt. Dat betekent een groei van 28,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral de bancaire activiteiten van het concern hebben een sterke groei laten zien. Het bedrijfsresultaat van de bank (onder meer ING Bank en de Postbank) steeg met 36,8 procent tot 1,4 miljard.

De groei van de verzekeringstak (vooral verzekeraar Nationale-Nederlanden) bleef daarbij wat achter: een groei van 19,8 procent tot eveneens 1,4 miljard gulden. Schadeverzekeringen waren met een groei van 42,2 procent de sterkste stijger. Levensverzekeringen bleven daar met een groei van 12,9 procent bij achter. In de eerste helft van dit jaar hebben de beide hoofdactiviteiten (bankieren en verzekeren) precies evenveel opgebracht.

Per aandeel bedraagt de nettowinst van ING 2,55 gulden, een stijging van 20,3 procent in vergelijking met de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat die groei achterblijft bij de groei van de nettowinst is het gevolg van uitkeringen van stockdividend en de uitoefening van warrants en opties. Voor het gehele jaar verwacht ING dat de nettowinst per aandeel zal stijgen in vergelijking met die over 1996.