Feyenoord ongeïnspireerd in verplicht nummer

ROTTERDAM, 28 AUG. Feyenoord heeft zich gisteravond als tweede Nederlandse club gekwalificeerd voor de Champions League. Landskampioen PSV had zich automatisch geplaatst voor de eindronde. Feyenoord dankt het startgeld van 3,6 miljoen gulden aan een dubbele overwinning op de Finse semiprofs van FC Jazz. Na de 6-2 in Rotterdam won de ploeg van trainer Arie Haan het tweede duel met 2-1.

In een vrijwel leeg stadion in Tampere - het eigen stadion van de Finse kampioen heeft geen lichtmasten - speelde Feyenoord een ongeïnspireerde wedstrijd. De ruime overwinning in de eerste wedstrijd leidde tot een 'verplicht nummer' in de return. Feyenoord kwam halverwege de eerste helft aan de leiding door een diagonaal schot van verdediger Boateng, die een voorzet van Cruz benutte.

Feyenoord verzuimde na de openingstreffer de score te verhogen. Cruz schoot in het zijnet, Van Gastel schoot op de lat en Bosvelt schoot hoger over het Finse doel. Feyenoord had een veldoverwicht, maar speelde de bal in een traag tempo rond. De meeste aanvallen gingen door het midden, waar een overmacht aan Finse spelers stond opgesteld. De technische, tactische en fysieke superioriteit van Feyenoord leidden daarom niet tot een hogere score.

Aan het eind van de eerste helft maakte middenvelder Laaksonen handig gebruik van een dekkingsfout in de Rotterdamse defensie. Hij schoot de bal van dichtbij achter doelman Dudek, die in de tweede helft een paar knappe reddingen verrichtte. De Poolse doelman revancheerde zich voor zijn onzekere optreden in de afgelopen weken. Dudek behoudt het vertrouwen van de technische leiding, die zeer enthousiast is over de reflexen van de lange doelman.

Tien seconden voor het einde van de reguliere speeltijd maakte Van Gastel de winnende treffer voor Feyenoord. De spelverdeler benutte een vrije trap, nadat de Ierse invaller Connolly een paar meter buiten het strafschopgebied was neergelegd. De Ier was na rust ingevallen voor Glaucio, die dinsdag nog verzuimde op de training in Rotterdam maar een dag later een basisplaats kreeg toebedeeld in Tampere. De Braziliaan, vorig seizoen verhuurd aan Excelsior, was de vervanger voor Vos, die wegens zijn rode kaart in de eerste wedstrijd was geschorst. Net als zijn meeste ploeggenoten speelde Glaucio een matige wedstrijd.

Hoewel Feyenoord de belofte van een aantrekkelijk duel (rechtstreeks op televisie) niet was nagekomen, toonde Haan zich na afloop een tevreden coach. “Natuurlijk had het beter gekund, maar ik heb ook positieve dingen gezien. We moesten oppassen voor blessures en gele kaarten. In die opdracht zijn we gelukkig geslaagd. Omdat we zo voorzichtig moesten voetballen, konden we niet op het randje spelen. Daardoor leek het alsof de instelling niet deugde. Neem van mij aan dat het heel lastig blijft in deze ambiance goed te spelen. Tegen een club als Juventus voetbalt het een stuk gemakkelijker.”

Feyenoord behoort in de Champions League tot de 24 deelnemers. Morgen wordt in Genève bekend met welke drie ploegen Feyenoord in één poule wordt ingedeeld. De winnaars van de acht groepen en de twee beste nummers twee plaatsen zich voor de kwartfinales. Daarna volgt een knock-outsysteem. Het is de eerste keer dat Feyenoord zich heeft geplaatst voor het Europese hoofdtoernooi. In 1993 werd de Nederlandse club in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door het Portugese FC Porto.