Dubbele sprintzege Australiër McEwen

DENEKAMP, 28 AUG. Robbie McEwen heeft vanmorgen in een massasprint de derde etappe van de Ronde van Nederland gewonnen. Gisteren toonde de Australiër zich ook al de snelste in de rit naar Haarlem. Jeroen Blijlevens bleef voor de tijdrit van vanmiddag in het bezit van de leiderstrui.

De 25-jarige McEwen bracht door de dubbelslag zijn aantal zeges in dit seizoen op vier. Eerder won hij een massasprint in de Vierdaagse van Duinkerken en de Ronde van Luxemburg. Tot verrassing van veel volgers werd de onervaren wielrenner geselecteerd voor de Tour de France, waar hij overigens geen opmerkelijke resultaten behaalde. De overwinningen in de Ronde van Nederland waren voor McEwen een pleister op de wonde. “De ploeg heeft mij perfect geholpen. Ik hoefde alleen de laatste kilometer hard te rijden.”

De kleine man uit Brisbane behoorde als amateur tot de grootste wielertalenten van Australië. Vorig jaar maakte hij zijn profdebuut bij een Nederlandse sponsor. Manager Jan Raas van Rabobank zag in McEwen een geschikte opvolger van Djamolidine Abdoesjaparov, de veteraan uit Oezbekistan die één jaar met weinig succes bij Raas onder contract stond. Bij zijn eerste profzege, vorig jaar in de Ronde van Murcia, versloeg McEwen zijn grote voorbeeld. Gisteren wenste hij zijn overeenkomsten met Abdoesjaparov niet te overdrijven. “Ik hoop mijn loopbaan niet zo slecht te beëindigen”, verwees hij de recente dopingzaak van Abdoe.

Ploegleider Theo de Rooy van Rabobank was blij met het succes van zijn beste sprinter. “Robbie is brutaal en handig op de fiets. Hij kan achterste voren rijden, op het achterwiel rijden, je kunt het zo gek niet verzinnen.”