Damrak kan de koerswinsten niet vasthouden

AMSTERDAM, 28 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend, na een aarzelend herstel bij de opening, opnieuw zwak gestemd. De halfjaarwinsten van Fortis en ING kregen een mat onthaal, terwijl de reorganisatie bij KBB wat kopers van aandelen in dit detailhandelsbedrijf aantrok.

AMSTERDAM Aan het begin van de middag stond de graadmeter van de stemming op de beurs, de AEX-index, op een verlies van bijna zeven punten op een stand van 900,49 punten. Mooie winstcijfers van Fortis en ING brachten weinig geestdrift teweeg. Ook de nieuwe grote overname door ING in Amerika (een zakenbank ter waarde van 1,2 miljard gulden) kon de koerswinst van het aandeel niet op peil houden. Handelaren spreken van een technische reactie.

ING stond de hele ochtend op een koerswinst van ruim een gulden, maar zag die plus direct wegsmelten na de publicatie van de halfjaarwinst, die aan de bovenkant van de verwachting zat. De koers van ING was 's middags 92 gulden, 1,50 gulden minder dan het slot van gisteren.

Fortis zag de koerswinst even oplopen, nadat het financiële concern had aangekondigd dit jaar een winstgroei van 15 tot 20 procent te verwachten. Maar al snel verdampte de stijging van 2,50 gulden tot een schamele drie dubbeltjes op een stand van 84,80 gulden.

Door het wegvallen van de koerswinsten van ING en Fortis verloor ook de beursindex terrein. De beurs was vast gestemd van start gegaan, met een winst van ruim tien punten voor de beursindex na een kwartier handel. Het herstel werd gedragen door de betere dollar en een licht positieve obligatiemarkt. De effectenbeurs van Londen begon lager, terwijl Frankfurt juist winst boekte.

Een van de grote stijgers onder de hoofdfondsen was VNU, dat negentig cent omhoog ging naar 45,50 gulden. De koerswinst van de uitgeverij was gisteren beperkt gebleven tot twee kwartjes na de publicatie van mooie halfjaarcijfers. Op de lokale markt wist KBB (onder meer Bijenkorf, Hema) een koerswinst van 1,80 gulden te boeken op een stand van 134,80 gulden. De aangekondigde reorganisaties trokken kopers aan. De drastische ingrepen leggen voor beleggers meer gewicht in de schaal dan het grote verlies dat de onderneming vanochtend bekendmaakte. Overigens vermoeden handelaren dat de koers mede op peil blijft doordat enkele partijen een groot belang in KBB aan het opbouwen zijn.

Snoepfabrikant Van Melle steeg twee gulden tot 161 gulden, na de publicatie gisteren nabeurs van goede halfjaarcijfers.

NEW YORK De Amerikaanse aandelenmarkt zwiepte gisteren stevig hen en weer. De Dow Jones beursindex sloot na veel grote schommelingen op 7787,33, een stijging met vijf punten.

Het grootste deel van de dag stond de beurs op verlies. Verkopen voorafgaand aan het naderende lange weekeinde drukten de markt, zeiden handelaren. De beurs is maandag gesloten in verband met de viering van Labor Day.

TOKIO De Japanse effectenbeurs was vrijwel onveranderd. De Nikkei beursindex ging met maar 9,51 punten omhoog tot 18.451,45. Onzekerheid over de komende ontwikkeling van de Japanse economie maakte de beleggers terughoudend.