Bonden gematigd optimistisch over plan reorganisatie

ROTTERDAM, 28 AUG. Met opluchting en gematigd optimisme reageren de betrokken vakbonden op de aangekondigde reorganisatie bij het detailhandelsconcern KBB. “Het is goed dat er nu eindelijk iets gebeurt. We hebben al zo lang signalen afgegeven dat het niet goed ging bij de winkelketens”, zegt Ellen Dekkers, bestuurder bij de Dienstenbond FNV. Ook bij de Dienstenbond CNV noemt men het “terecht” dat er nu bij KBB maatregelen worden genomen.

De bonden, die afgelopen dinsdag door de nieuwe bestuursvoorzitter A. Maas zijn ingelicht over de reorganisatieplannen, zijn wel “geschokt” over de omvang van de saneringen. In het ergste geval komen 3.000 mensen straks op straat te staan. Daarbij gaat het om 1.600 werknemers bij de Duitse keten van M&S, 600 werknemers bij de kleine speciaalzaken, 750 mensen bij de Hema en 15 werknemers bij KBB Holding.

Voor de M&S-zaken en de kleine speciaalzaken wordt gezocht naar een koper. Mocht die niet worden gevonden, dan zullen de winkels hun deuren sluiten.

“Hoeveel ontslagen er precies zullen zijn, hangt mede af van het verloop van de verkoop van de onderdelen die KBB wil afstoten. Als het huidige personeel van deze onderdelen mee kan naar een nieuwe eigenaar kan de schade relatief meevallen. Niettemin zal naar verwachting voor in ieder geval circa 1.000 medewerkers binnen of buiten KBB en zijn werkmaatschappijen een arbeidsplaats gezocht en gevonden moeten worden”, aldus bestuurder Andries van de Put van de Dienstenbond CNV.

De rentree van oud-topman Maas is bij de bonden in goede aarde gevallen. “We zien zijn terugkeer met vertrouwen tegemoet. Hij kan het concern goed aansturen en dat is nu wel nodig”, aldus Dekkers. De vakorganisaties hebben Maas wel laten weten dat ze niet zo gelukkig zijn met een éénkoppige leiding. “We hebben ook begrepen dat die situatie niet zo blijft en dat men op zoek gaat naar 1 of 2 extra bestuurders.”

De bonden praten deze dagen met KBB over een sociaal vangnet voor de werknemers die door de reorganisatie getroffen worden.

Volgens Dekkers staat daarbij voorop dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen, dat bij een eventuele verkoop van ketens het personeel mee gaat en dat bij sluiting van winkels wordt gepoogd om mensen elders aan een baan te helpen. Dekkers is niet somber over de opstelling van KBB, gezien de ervaringen met reorganisaties in het verleden. “Wij hebben van KBB de indruk gekregen dat over deze uitgangspunten overeenstemming kan worden bereikt”, aldus Dekkers. De bonden hebben voor volgende week woensdagavond een bijeenkomst belegd in de Utrechtse Jaarbeurs om het personeel in te lichten over de stand van zaken. De bestuurders hopen het sociaal plan tegen die tijd rond te hebben.