'Albright brengt bezoek aan Syrië'

TEL AVIV, 28 AUG. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright zal volgens de New York Times in de tweede week van september tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten ook Syrië aandoen.

Het accent van het eerste bezoek van Albright aan het Midden-Oosten zal liggen op het weer op gang brengen van het Israelisch-Palestijnse vredesproces. Haar besluit zich ook te laten ontvangen door de Syrische president Assad in Damascus krijgt echter bijzonder betekenis wegens de openlijke discussie tussen Jeruzalem en Damascus over de vredesvoorwaarden en het plotseling in een hoge versnelling gekomen binnenlandse Israelische debat over vrede met Syrië.

Het blad Haarets meldt vanmorgen dat de vermoorde premier Yithzak Rabin in 1994 tegen de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, heeft gezegd bereid te zijn de hele Golan-hoogvlakte, tot de bestandslijnen van 4 juni 1967, op te geven in ruil voor vrede met Syrië. Dit echter wel op basis van voor Israel aanvaardbare veiligheidsprocedure en in het kader van afspraken over vrede. Itamar Rabonwits, vertrouwensman van Rabin en in die dagen ambassadeur in Washington, heeft vanmorgen het bericht in Haarets toegelicht met de opmerking dat Rabin niet had besloten tot de lijnen van 4 juni 1967 terug te trekken maar bereid was daarover te praten. Tijdens een persconferentie in Seoul heeft premier Benjamin Netanyahu vanmorgen gezegd zich niet door dingen die in het verleden werden besproken laat leiden maar door wat er in de toekomst gebeurt. Hij gaf opnieuw een indirecte indicatie op een vergelijk met Syrië aan te sturen in de verwachting de Palestijnse onafhankelijkheidsdrang te kunnen overmeesteren. Tegen het blad Maariv zei hij dat het idee van ex-premier Shimon Peres van een 'nieuw Midden-Oosten' “het best kan worden vergeten”. Daarentegen streeft hij naar vredesverdragen met de omliggende landen, die lijken op het vredesverdrag tussen Israel en Egypte. Hij doelde niet op vredesverdragen met Iran of Irak. Syrië noemde hij niet bij name, maar uit het verband van zijn opmerkingen valt op te maken dat hij dat land wel op het oog had.