Aanhangers van Karadzic vallen vredesmacht aan

BRCKO, 28 AUG. De door de NAVO geleide vredesmacht, SFOR, is vannacht in Brcko in Oost-Bosnië aangevallen door honderden aanhangers van Radovan Karadzic. Zij bedreigden de Amerikaanse SFOR-soldaten bij een politiebureau in Brcko met stukken ijzer en hout, bekogelden hen met stenen en dwongen hen zich terug te trekken.

Volgens een Westerse functionaris is het verzet van de menigte mislukt omdat de SFOR-soldaten er al in geslaagd waren de aan Karadzic loyale politiemensen uit het politiebureau te zetten. Zij zijn vervangen door politiemensen die loyaal zijn aan president Biljana Plavšic. De sympathisanten van Karadzic, onder wie veel ouderen, werden vanochtend vroeg gemobiliseerd door een sirene, nadat de SFOR-soldaten rond kwart over drie vannacht waren gearriveerd in gepantserde voertuigen. Het is onduidelijk of er mensen gewond zijn geraakt.

De confrontatie is het ernstigste incident van de afgelopen weken in een toenemende machtsstrijd tussen oud-president Karadzic, verdacht van oorlogsmisdaden, en zijn opvolgster Plavšic. Zij is er de afgelopen weken in geslaagd, ook met steun van SFOR, verscheidene politiebureaus en een deel van de staatstelevisie door haar aanhangers te laten overnemen.

Tegelijk met de toenemende Westerse steun voor Plavšic, groeit het verzet van de Bosnisch-Servische hardliners. In een andere door Karadzic-aanhangers beheerste stad, Bijeljina, hebben inwoners het centrum geblokkeerd om te verhinderen dat SFOR het politiebureau en een plaatselijke zender overneemt. Zo'n duizend Serviërs hebben daar vanochtend een patrouille van SFOR en de VN-politie omsingeld. De betogers gooiden met stenen naar hun voertuigen. Niemand raakte gewond.

De plaatselijke Servische radio riep de inwoners 's ochtends op zich in Brcko, Bijeljina en Doboj te verzamelen om SFOR en de VN-politie aan te vallen. SFOR heeft bij voornoemde plaatsen met zwaar geschut, waaronder tientallen tanks, posities ingenomen om verder geweld te voorkomen en de VN-politiemensen te steunen, die toezicht moeten houden op de lokale politie.

Aanhangers van Karadzic wisten gisteren bij Duga Njiva met geweld een televisiezender te heroveren, die eerder op de dag door sympathisanten van Plavšic was ingenomen.

De NAVO heeft gisteren bevestigd dat de Joegoslavische president Slobodan Miloševic mogelijk een dezer dagen een bezoek brengt aan de Servische republiek in Bosnië om tussenbeide te komen in de machtsstrijd. SFOR heeft gezegd uit Belgrado een verzoek tot landing voor een mogelijke reis van Miloševic te hebben ontvangen. Milosevic staat onder druk van het Westen, vooral de Verenigde Staten, om de kant te kiezen van Plavšic, omdat zij in tegenstelling tot het Karadzic-kamp wel bereid is het vredesakkoord van Dayton uit te voeren. (Reuter, AP, AFP)