Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder andere aandacht voor het politieke debat over de vraag of de Turkse familie Gümus in Nederland mag blijven. Ned.2, 17.29-18.43u.

Netwerk. De hele uitzending is gewijd aan de kabinetscrisis naar aanleiding van de kwestie Bouterse. Ned.1, 20.23-20.58u.

Nova. De laatste ontwikkelingen uit Den Haag n.a.v. de kwestie Bouterse. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Bully. Serie over pesten op school. Op een school in Oxfordshire treedt de docent op als advocaat van het gepeste kind en probeert zijn gevoelens te verwoorden. BBC2, 19.45-20.25u.

De wereld van Boudewijn Büch (slot). Een laatste bezoek aan Paraguay waar Büch praat met een grote groep Duitsers die al jaren in het land woont en zich nog steeds vasthoudt aan de eigen taal en cultuur. Ned.3, 20.24-21.03u.

De Tweede Kamer. Serie van Remy Vlek waarin een beeld wordt geschetst van het werk in en rondom de Tweede Kamer. Tot slot aandacht voor de parlementaire journalisten, de invloed van politici op de verslaggeving en de invloed van het nieuws op het gedrag van de politici. Herh. Ned.3, 21.03-21.28u.

Dossier weerwerk. Portretten van mensen die opkomen voor hun rechten. Bij de opnamen van een promotiefilm voor een vuilverwerkingsbedrijf komt Loet Steenbergen in een stofwolk terecht, krijgt last van zijn luchtwegen en raakt voor 80 % arbeidsongeschikt. Als de fabriek een jaar later sluit, ontstaan moeilijkheden omtrent de betaling van de film. Herh. Ned.3, 21.28-21.52u.

Yoy: On Air. Portret van een aantal jongeren in Soweto die na de vrije verkiezingen in Zuid-Afrika een eigen radiostation oprichtten. Ned.1, 21.58-22.28u.

Me and my Matchmaker. Amerikaanse documentaire van Mark Wexler over Irene Nathan, een joodse huwelijksmakelaarster in Chicago die joodse vrouwen en mannen bij elkaar probeert te brengen. BRTN2, 23.00-23.55u.

SPORT

Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de Champions League kwalificatiewedstrijd FC Jazz - Feyenoord. Ned.2, 19.50-21.55u.

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Lierse Famagusta in de tweede voronde van de Champions League. BRTN2, 20.30-22.15u.

MUZIEK

Lohengrin (3). In drie delen uit te zenden registratie van de opera Lohengrin van Wagner, in een scenario van Werner Herzog, door koor en orkest o.l.v. Peter Schneider. Solisten o.a.: Paul Frey, Cheryl Studer, Ekkehard Wlaschiha en Gabriele Schnaut. Duitsl.2, 0.00-1.10u.

KUNST

Helmut by June. Portret van fotograaf Helmut Newton, gemaakt door zijn vrouw June. RTL5, 18.05-19.00u.

Signers Koffer - Unterwegs mit Roman Signer. De Zwitserse documentaire van Peter Liechti uit 1995 over beeldend kunstenaar Roman Signer, is een 'Roadmovie' waarin Signer met zijn koffer vol instrumenten door Europa trekt om op verschillende plaatsen kunstwerken te maken. Gisteren besproken. Ned.3, 23.23-0.45u.

FILM

The Stranger (Adolfo Aristarain, 1987, VS/Argentinië). Thriller. Door geheugenverlies getergde Bonnie Primus blijkt getuige te zijn geweest van enkele moorden. SBS6, 20.30-22.10u.

The Taking of Beverly Hills (Sidney J. Furie, 1991, VS). Formulefilm van de tweede garnituur. Ex-politiemensen evacueren de bevolking van Beverly Hills teneinde hun huizen leeg te kunnen roven. TV10, 21.25-23.05u.

Country Life (Michael Blakemore, 1994, Australië). Tsjechovs 'Oom Wanja' vormde inspiratiebron voor kwaliteitsdrama, in de traditie van James Ivory, over Australische plattelandsgemeenschap vlak na de Eerste Wereldoorlog. Terugkeer van in Engeland mislukte snob Michael Blakemore en diens ontevreden vrouw Greta Scacchi verstoort het evenwicht op boerderij van John Hargreaves. Met Sam Neill als de plaatselijke dokter. BBC2, 21.30-23.30u.

. Abgeschminkt! (Katja von Garnier, 1994, Duitsland). Vrolijke satire over het slagveld waar de moderne mens de liefde moet veroveren. Beide seksen krijgen er liefderijk van langs, maar de mannen een beetje meer. Met Von Garnier zelf. Duitsl.1, 23.00-23.55u.

It's My Turn (Claudia Weill, 1980, VS). Modieus ongenuanceerde, door Bouquet-romantiek gekenmerkte komedie van regisseuse die belofte van haar debuut 'Girlfriends' nimmer inloste. Jill Clayburgh ruilt als geëmancipeerde professor in de wiskunde haar vrijblijvende relatie met Charles Grodin in voor de 'echte liefde' die de schouders van Michael Douglas haar kunnen bieden. BRTN1, 23.10-0.36u.

Easy To Love (Charles Waters, 1953, VS). Door Busby Berkeley gechoreografeerde waterballetten in Ester Williams-vehikel, gesitueerd in Florida's Cypress Gardens. Duitsl.1, 0.45-2.20u., nagesynchroniseerd.

Der Fluch des schwarzen Rubin (Manfred R. Köhler, 1965, West-Duitsland/Italië/Frankrijk). Exotische, in Thailand gesitueerde Krimi. Detective ontrafelt smokkelaffaire. Duitsl.2, 1.10-2.45u.

Les Cahiers bleus (Serge Leroy, 1991, Frankrijk). Verfilming van roman van René-Jean Clot over onorthodoxe onderwijzeres, geliefd bij de leerlingen, verafschuwd door de ouders. Morgen, Duitsl.1+2, 11.04-12.30u., nagesynchroniseerd.

. Ninotchka (Ernst Lubitsch, 1939, VS). Zie Film Vooraf. Morgen, BBC2, 12.45-14.35u.

The Million Pound Note (Ronald Neame, 1954, Engeland). Verhaal van Mark Twain lag ten grondslag aan komedie waarin Gregory Peck de cheque uit de titel erft. Morgen, BBC2, 17.00-18.25u.