Noord-Koreanen duiken op in VS

WASHINGTON, 27 AUG. De Amerikaanse regering heeft politiek asiel verleend aan twee Noordkoreaanse diplomaten en hun gezinnen. Een van hen, de Noordkoreaanse ambassadeur in Egypte, is de hoogste diplomaat van Noord-Korea die ooit is overgelopen. De ander is zijn broer, die met een handelsmissie in Parijs was.

Ambassadeur Chang Sung Gil kan Washington mogelijk waardevolle informatie geven over de export van Noordkoreaanse Scud-raketten naar het Midden-Oosten, een bron van grote zorg binnen de Amerikaanse regering. Noord-Korea heeft wapens verkocht aan Iran, Syrië en Egypte. Vandaag zouden Amerikaanse en Noordkoreaanse onderhandelaars bij de Verenigde Naties in New York besprekingen voeren over beperking van de handel in raketten en nucleaire technologie.

Woordvoerder James Rubin van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren niet te geloven dat de besprekingen door het overlopen van de twee diplomaten beïnvloed zullen worden. Ook zei hij er geen teken in te zien dat de leiding van het Noordkoreaanse regime op instorten staat.

Niet bekend

De Noordkoreaanse regering dringt aan op uitlevering van de twee diplomaten. Volgens het officiële Noordkoreaanse persbureau KCNA werd het tweetal afgelopen juli al uit hun functies gezet en was hun opgedragen terug te keren voor “een juridisch onderzoek”.