Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kunstdief verhoord over Gardner-roof

BOSTON, 27 AUG. De wegens diefstal aangehouden Myles J. Connor Jr. zal worden verhoord in verband met de kunstroof uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. Dit meldde de Amerikaanse krant The Boston Globe gisteren. De diefstal uit het Gardner Museum in 1990 is de grootste kunstroof uit een museum die ooit heeft plaatsgevonden.

Van de toen 13 geroofde schilderijen, waaronder een Vermeer, een Rembrandt en een Manet, is er niet één teruggevonden.

Connor Jr. zal vanuit een gevangenis in McKean, Pennsylvania, naar Boston worden gebracht om daar verhoord te worden over de Gardner-roof. Weliswaar zat Connor Jr. in 1990 ook al in de gevangenis, toen twee als politiemannen verklede mannen de 13 werken stalen, maar de politie gelooft dat Connor Jr. hen op het spoor kan zetten van de dieven en de gestolen werken. Connor zit geregeld in de gevangenis wegens kunstroven. In 1974 werd hij niet veroordeeld, omdat hij de politie hielp bij het terugvinden van een Rembrandt die uit het Boston Museum of Fine Arts was ontvreemd. (AP)