Krajicek slaat op matchpoint kanonskogel

NEW YORK, 27 AUG. Met een persoonlijk record op zijn service besloot Richard Krajicek zijn ouverture op de US Open in stijl. Qualifier Wayne Black toonde zich gisteren op de Grand Stand in New York een ideale tegenstander en dus wilde Krajicek op matchpoint zijn status als servicekanon wel even onderstrepen. Black brak bijna zijn racket in een vermetele poging een bal te retourneren die een snelheid bereikte van 139 mijl, 222,4 kilometer per uur.

“Ik behoor al tot de oude garde”, merkte Krajicek lachend op, nadat hij zich in drie sets (6-4, 6-2 en 6-2) had geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. “Ik sta al in de schaduw van hardhitters als Rusedski en Philippoussis. Toch keek in mijn laatste service-game bewust naar de snelheidsmeter. Ik wilde graag een voltreffer laten noteren.”

Ook Jan Siemerink had graag een 'gun' op baan 13 gezien, al was het dan om de opslagen van Magnus Larsson te meten. De zo nonchalant ogende Zweed, die Pete Sampras dit jaar twee zeldzame nederlagen bezorgde, had geen kind aan de 27-jarige Rijnsburger. In drie sets (6-4, 6-2 en 6-3) had Siemerink alleen op 4-3 in de derde reeks even het idee dat hij kon aanklampen bij de sterk serverende Larsson. “Toch was het de eerste keer dit jaar dat ik mezelf niets heb te verwijten”, verzuchtte Siemerink na zijn roemloze aftocht.

Met Siemerink verdwenen ook drie geplaatste spelers van het tableau. De uitschakeling van Carlos Moya (8) kwam niet als een verrassing, omdat de Spanjaard al enkele weken met een schouderblessure kampt. De Fransman Raoux profiteerde gretig. Thomas Enqvist verscheen afgelopen nacht niet eens op de baan voor zijn ontmoeting met Michael Joyce. De Zweed, als elfde geplaatst, trok zich ziek terug. Arnaud Boetsch versloeg Albert Costa (16).

Voorzichtig boegeroep overstemde afgelopen nacht het applaus bij de entree van Andre Agassi in het Arthur Ashe Stadium, waar hij een dag eerder node werd gemist. Na de openbare training van de zo diep gezonken Agassi tegen zijn landgenoot Steve Campbell toonde het Amerikaanse publiek zich een stuk milder voor het uithangbord van Nike. Toch zal pas in de derde ronde van de US Open moeten blijken of Agassi daadwerkelijk terug is op zijn oude niveau als hem mogelijk een confrontatie met Kafelnikov wacht.

Brenda Schultz-McCarthy bereikte gisteren de tweede ronde op de US Open, al had ze in de partij tegen Asa Carlson niet over geluk te klagen. Met sterke volley's compenseerde Schultz een haperende opslag. Twee matchpoints verknoeide de nummer zestien van de wereld door een dubbele fout te slaan, maar ook nu kwam Schultz met de schrik vrij: 6-7, 6-3 en 6-4.