Kabinet Antillen naar Binnenlandse Zaken verplaatst

DEN HAAG, 27 AUG. Het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (KabNA) wordt zo snel mogelijk overgeheveld naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aan de naam van dit departement zal nog voor de verkiezingen van mei '98 Koninkrijkszaken worden toegevoegd.

Bij de overheveling zal KabNA grondig worden gereorganiseerd. De ministerraad stemt vermoedelijk vrijdag in met dit voorstel van de ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Voorhoeve (Antilliaanse en Arubaanse Zaken), zo melden bronnen in Den Haag. Voorhoeve en Dijkstal proberen een deel van KabNA nog dit jaar bij Binnenlandse Zaken onder te brengen. KabNA blijft tot de verkiezingen onder verantwoordelijkheid van Voorhoeve.

De Arubaanse minister-president Henny Eman en zijn Antilliaanse ambtgenoot Miguel Pourier bepleitten eerder dit jaar dat KabNA bij een nieuw departement, samen met Binnenlandse Zaken, zou worden ondergebracht. Beiden menen dat de verhoudingen met de Nederlandse politiek en het werk van KabNA zullen verbeteren onder het 'moederdepartement', dat veel expertise heeft op het gebied van Koninkrijksaangelegenheden.

KabNA is nu een zelfstandig opererend kabinet in Den Haag, belast met de voorbereiding en uitvoering van het Nederlandse beleid en de financiële hulp aan de Antillen en Aruba. Door Binnenlandse Zaken een nieuwe naam te geven wil het kabinet voorkomen dat de indruk ontstaat dat de relaties tussen Nederland, Aruba en de Antillen op gelijke voet staan met gemeenten en provincies.

Op de Antillen en op Aruba bestaat veel kritiek op het functioneren van KabNA, dat te traag en te bureaucratisch zou werken. De verwachting is dat de secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken, W. Kuijken, de opdracht krijgt KabNA te reorganiseren. Voorhoeve was aanvankelijk tegen de verhuizing, maar is inmiddels door Dijkstal overtuigd. KabNA viel eerder onder ministers als Hirsch Ballin (Justitie), De Koning (Sociale Zaken), Den Uyl (Sociale Zaken), Van der Stee (Landbouw/Financiën) en De Gaay Fortman (Binnenlandse Zaken).

    • Rob Schoof