Japan besnoeit op budget kernenergie

TOKIO, 27 AUG. Het Japanse staatsbedrijf voor de ontwikkeling van kernenergie Donen is voor de derde keer in korte tijd in opspraak geraakt nadat gisteren lekkende vaten met licht radioactief afval zijn ontdekt in een ondergrondse opslagruimte.

Tegelijkertijd maakte het Bureau voor Wetenschap en Techniek van de regering vandaag bekend dat het budget voor de ontwikkeling van kernenergie komend jaar met 2,9 procent daalt, terwijl het totale budget van het bureau juist met 3,3 procent stijgt. Het bureau zal ondermeer het niets opleverende onderzoek aan het koude-fusie proces geheel stopzetten. Het dalende budget is opvallend gezien het belang dat Japan traditioneel hecht aan kernenergie om de afhankelijkheid van buitenlandse olie te beperken. Ruim een derde van de Japanse elektriciteitsopwekking heeft plaats met kernenergie, een percentage dat maar door weinig landen wordt geëvenaard. Nog in de jaren tachtig spendeerde het bureau meer dan de helft van zijn budget aan kernenergie. Dit is inmiddels gedaald tot rond een derde van het budget van 10 miljard gulden en de toppositie wordt komend jaar overgenomen door “fundamenteel onderzoek”.

Het wederom in opspraak geraakte staatsbedrijf Donen speelt een voortrekkersrol in de ontwikkeling kernenergie in Japan. Anderhalf jaar geleden trachtten medewerkers van Donen de omvang van een lekkage in het koelsysteem van de snelle kweekreactor Monju te verhullen. Afgelopen maart werd Donen getroffen door een brand in een verwerkingseenheid voor laagwaardig afval bij een opwerkingsfabriek in het dorp Tokai, ruim honderd kilometer ten noorden van Tokio.

Ook het nieuwe incident speelt zich af op het terrein in Tokai, waar naast een opwerkingsfabriek ook twee kerncentrales en enkele onderzoeksfaciliteiten zijn gevestigd. De vaten liggen al 15 jaar te roesten in regenwater dat op sommige plaatsen een diepte van 2,5 meter heeft. De radioactiviteit van dit water is tienduizend maal hoger dan toegestaan. Al in 1982 waarschuwde het verantwoordelijke Bureau voor Wetenschap en Techniek dat de opslag moest worden verbeterd. Donen verzaakte iets te ondernemen.