Israel doet handreiking naar Syrië

TEL AVIV, 27 AUG. Premier Benjamin Netanyahu heeft in de Japanse hoofdstad Tokio voor de eerste maal Syrië geprezen voor het aan banden leggen van acties die Hezbollah vanuit Libanon uitvoert tegen Israel. “De Syriërs hebben een belangrijke bijdrage geleverd”, zei de premier. Deze opvallende uitspraak, die de Israelische leider vorige week deed, valt samen met berichten in de Hongaarse pers over een mogelijke hervatting van het vredesoverleg tussen Israel en Syrië in Boedapest.

Eitan Bentsur, de directeur-generaal van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft vorige week tegen de Hongaarse krant Nepszabadsag gezegd “niet uit te sluiten dat de Hongaarse hoofdstad de plaats is waar Israelisch-Syrische beraadslagingen kunnen plaatshebben”. De Israelische topdiplomaat was vorige week in Boedapest om een voor 19 september gepland bezoek van premier Netanyahu aan Hongarije voor te bereiden. “Vrede met Israel” is volgens de Israelische pers dezer dagen een van de hoofdthema's in de officiële Syrische media. Sedert Netanyahu zijn compliment aan Damascus uitdeelde, heeft zowel radio Damascus als de Syrische pers er bijzonder veel aandacht aan besteed. De essentie van deze commentaren, zoals weergegeven in de Israelische media, is dat Syrië bereid is vrede te sluiten op voorwaarde dat Israel de Golan-hoogvlakte en Zuid-Libanon ontruimt. Volgens radio Damascus zou een dergelijk Israelisch besluit volledige steun van de hele Arabische wereld krijgen.

Vrede is de beste vorm van veiligheid, is het hoofdmotief van de speciale uitzendingen van radio Damascus en hoofdartikelen in de officiële Syrische pers. Premier Netanyahu heeft echter nooit enige aanwijziging gegeven bereid te zijn de Golan-hoogvlakte voor vrede te willen opgeven. Daarentegen woedt in de boezem van zijn regering wel een discussie over de vraag onder welke voorwaarden Zuid-Libanon kan worden verlaten. Netanyahu is wel afgeweken van de politiek van de vorige regering, onder leiding van premier Rabin, die van mening was dat terugtrekking van de Golan-hoogvlakte afhankelijk is van de omvattendheid van een Israelisch-Syrische vredesakkoord. Nu zegt hij dat de diepte van de terugtrekking afhankelijk is van de veiligheidsgaranties. Dit idee is in Damascus uitgelegd als een aanwijziging dat er ook met Netanyahu valt te praten.