In strijd tegen Plavšic; Pale weigert toezicht bij verkiezingen

PALE, 27 AUG. Aanhangers van Radovan Karadzic in het Bosnisch-Servische parlement hebben gisteren gezegd dat zij internationaal toezicht bij de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand zullen weigeren.

Het is een nieuwe stap van het Karadzic-kamp in de machtsstrijd tegen diens opvolgster, de huidige president van de Servische republiek in Bosnië, Biljana Plavšic. De Bosnisch-Servische parlementsleden zeiden dat ze gestemd hadden om een overeenkomst ongedaan te maken met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om toezicht te houden bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 en 14 september in Bosnië.

“Het nationale parlement schrapte de overeenkomst die president Plavšic met de OVSE maakte voor de organisatie van en het toezicht op de gemeenteraadsverkiezingen”, zei parlementsvoorzitter Dragan Kalinic na afloop. Volgens Westerse bemiddelaars had de zitting geen wettelijke basis omdat Plavšic het parlement vorige maand ontbond en om vervroegde algemene verkiezingen vroeg. Zij zien de uitspraak van het parlement ook als een poging de internationale gemeenschap te dwingen onderhandelingen te openen over hoe de verkiezingen in de Servische republiek moeten worden georganiseerd.

De vergadering die Plavšic gisteren met de Bosnisch-Servische generaals belegde, werd door tweederde van de elf commandanten bijgewoond. Stafchef Pero Cólic boycotte de zitting maar volgens bronnen bij de vergadering steunen de meeste generaals Plavšic. Zij heeft al greep op veel politiebureaus en een deel van de staatstelevisie. Cólic zou volgens een militaire bron mogelijk wel vandaag Plavšic ontmoeten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft de Joegoslavische president, Slobodan Milosevic, opgebeld met het verzoek zich niet afwijzig te houden in deze strijd. Volgens haar woordvoerder heeft Albright Miloševic gevraagd “duidelijker, effectiever en met meer samenhang” de mensen in Bosnië te steunen die het vredesakkoord van Dayton steunen. “Dat is president Plavšic”, aldus de woordvoerder van Albright. (Reuter, AP)