Hoofdredacteur VN Van Tijn ongeneeslijk ziek

AMSTERDAM, 27 AUG. Hoofdredacteur Joop van Tijn van Vrij Nederland zal zijn functie binnenkort neerleggen. Dat heeft hij zijn redactie vanmiddag meegedeeld. Hij doet dat om gezondheidsredenen. Twee weken geleden werd bij hem een onbehandelbare kwaadaardige tumor in de slokdarm geconstateerd.

De 58-jarige Van Tijn is sinds 1991 hoofdredacteur van het weekblad waar hij in 1965 aantrad. Hij begon zijn loopbaan bij het Amsterdamse studentenblad Propria Cures. Begin jaren zestig werkte hij mee aan het geruchtmakende satirische televisieprogramma 'Zo is het toevallig ook nog eens een keer'. Ook schreef hij enkele boeken, zoals een politieke biografie van mr. J.A.W. Burger, de vroegere fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer.

In 1985, toen Vrij Nederland te kampen had met financiële problemen, werd Van Tijn door de redactie tot adjunct-hoofdredacteur gekozen naast Rinus Ferdinandusse, die eind vorig jaar het hoofdredacteurschap neerlegde. Van Tijd was tot voor kort ook gespreksleider bij het VPRO-radioprogramma Welingelichte Kringen, dat eind juni werd opgeheven. Van Tijn heeft het blad vaak zijn “grote liefde” genoemd en zegt dankbaar te zijn voor wat VN aan zijn leven heeft bijgedragen. De hoofdredacteur zal desgevraagd advies geven omtrent zijn opvolging. Hij vertrekt “zo snel als dat verantwoord is”, zo liet hij vanmiddag weten. Volgens VN-redacteur Carel Peeters heert er op de redactie “totale verslagenheid”. “Er wordt alleen maar rondgelopen. Hij heeft samen met Ferdinandusse VN toon en kleur gegeven.”