Herhaling van oude DDR-tv

De Duitse Democratische Republiek (DDR, oftewel Oost-Duitsland) lijkt sinds de hereniging van 1991 ook op televisiegebied restloos verdwenen. Slechts de MDR (Mitteldeutsche Rundfunk) uit Leipzig wil op haar via de Astra-satellieten te ontvangen derde programma nog wel eens een greep doen uit de nochthans rijke archieven van de DFF (Deutsche Fernseh Funk), de televisie-instantie van de DDR.

Meestal gaat het dan om populaire zangers of zangeressen, wier verschijning op het scherm ook voor hedendaagse Oostduitsers meer de waarde van camp heeft, dan dat zij voor regelrecht genoegen worden vertoond.

Afgezien daarvan blijft de vertoning van het Oostduitse televisieverleden ook op MDR3 meestal beperkt tot oude wedstrijden van het voetbalteam van de DDR, of Oostduitse speelfilms.

Op deze vergetelheid is echter één belangrijke uitzondering: de in DDR-tijden al razend populaire politieserie Polizeiruf 110. De Volkspolizisten die de helden zijn in dit programma behoren tot het verleden, maar de kijkers in de 'nieuwe Bondslanden' krijgen kennelijk geen genoeg van Polizeiruf 110, waarvan het rauwe realisme eens een welkome afwisseling vormde op het door de overheid in de DDR zo zorgvuldig geënsceneerde rozige beeld van de Oostduitse socialistische samenleving.

Gezien de populariteit van de herhalingen van Polizeiruf 110 heeft de ARD (het samenwerkingsverband van de publieke omroepen in de verschillende bondslanden) nu zelfs besloten tot een nieuwe serie Polizeiruf 110, al is dit alarmnummer van de Oostduitse politie nu al lang vervangen door een nieuw. Deze nieuwe afleveringen worden niet meer op de derde programma's uitgezonden, maar op zondagavond op het eerste programma van de ARD, afwisselend met het Westduits-geöriënteerde Tatort.

De liefhebbers van herhaling van oude DDR-tv via de satelliet waren tot nu toe enigszins onthand door het ontbreken van ORB3 op de Astra, de andere grote Oostduitse televisie-instantie. Deze lacune zal binnenkort worden opgevuld, althans digitaal. Naast de nu al analoog op Astra beschikbare WDR3, NDR3, Bayern 3, en Südwest 3 gaan de nog ontbrekende derde programma's - ORB 3 en Hessen 3 - nu deel uitmaken van een dezer dagen in de lucht komend digitaal boeket van de Duitse publieke omroep dat ook in Nederland ongecodeerd te zien zal zijn - als uw digitale ontvanger tenminste over de benodigde software beschikt en dat is voor bezitters van sommige Pace-machines nog steeds niet geregeld.

De kwaliteit van deze derde programma's is er de afgelopen jaren niet erg op vooruit gegaan. Nu de Duitse publieke omroep zijn culturele taak voor een groot deel heeft verschoven naar gespecialiseerde zenders als Arte en 3Sat, zijn de derde televisiekanalen veel meer populistisch geworden, met veel aandacht voor regionaal nieuws en programma's voor een groot publiek.

Via de Astra-satellieten (19,2 oost) zijn thans al analoog vrijwel alle Duitse publieke en commerciële zenders te ontvangen, behalve de genoemde derde programma's ook ARD1, ZDF, 3Sat, Arte, RTL, RTL2, Super-RTL, Sat1, Pro7, Kabel1, Vox, DSF, TM3, Kinderkanal, Phoenix en Nickelodeon. Het geheel van dit aanbod komt begin volgende maand ook ongecodeerd digitaal op de Astra. De Duitse publieke omroep is van zins om voor deze ontvangst een goedkope digitale ontvanger op de markt te brengen, die echter niet geschikt zal zijn voor digitale betaal-uitzendingen van andere aanbieders. Tot het digitale aanbod van de Duitse publieke omroep zal ook een elektronische programmagids gaan behoren, en men gaat zenders als ARD 1 en ZDF 'mulitplexen', wat wil zeggen dat bepaalde uitzendingen (het nieuws bijvoorbeeld) op meer momenten van de dag dan tot nu toe beschikbaar zijn.

    • Raymond van den Boogaard