Hagemeyer kondigt twee overnamen af; Twee grote overnemingen Hagemeyer

ROTTERDAM, 27 AUG. Handelshuis Hagemeyer heeft twee grote overnamen aangekondigd: de groothandelsdochter van het Zweedse industriële bedrijf ABB (1,3 miljard gulden omzet) en een handelsbedrijf in het Verre Oosten van grootaandeelhouder First Pacific in Hongkong.

Hagemeyer (10 miljard gulden omzet, 22.000 medewerkers) bevestigde vanochtend de nieuwe acquisities, die op de effectenbeurs met instemming werden begroet. De koers van het aandeel Hagemeyer stond aan het begin van de middag met een winst van twee gulden op 103,50 gulden, terwijl de beurs opnieuw in mineur was.

Hagemeyer handelt in van alles: van airconditioning en levensmiddelen tot luxe merkartikelen en promotie-materiaal. De twee grootste activiteiten zijn consumenten- en professionele produkten en elektrotechnische materialen.

Hagemeyer betaalt de overnamen mede door de uitgifte van 7,5 miljoen nieuwe aandelen, maar kondigt aan dat de eerdere verwachting van een verdere stijging van de winst per aandeel, het getal waar beleggers zich doorgaans op concentreren, gehandhaafd blijft.

Het handelshuis kwam vanochtend eveneens met de resultaten over het eerste halfjaar, nadat het tussentijdse dividend van 42 cent per aandeel vanochtend abusievelijk al in twee ochtendbladen in een advertentie was gepubliceerd. De netto winst in de eerste zes maanden bedraagt 141 miljoen gulden, terwijl de winst per aandeel 20 cent is gestegen tot 1,53 gulden. “Dat scheelt maar een cent met onze verwachting”, aldus een analist van de zakenbank Barclays de Zoete Wedd (BZW) in een reactie. Bij de publicatie in februari van de winst over 1996 had Hagemeyers bestuursvoorzitter A. Land voor dit jaar een verdere stijging van de winst per aandeel in het vooruitzicht gesteld.

Met de twee overnamen zet Hagemeyer zijn groeistrategie onverminderd voort. Vorig jaar lijfde Hagemeyer de groothandel HCL in Hongkong in.

Het jaar ervoor werd het Nederlandse handelshuis Borsumij Wehry aan de haak geslagen. De overnamen leveren de extra winstgroei per aandeel, die Hagemeyer zich ten doel heeft gesteld en die niet uit de bestaande activiteiten komt.

De handelsactiviteiten van ABB (Asea Skandia) waren al langer aan de markt, zo weet de analist van zakenbank BZW, maar ABB heeft klaarblijkelijk een tijdje geaarzeld.