Gangmakers falen bij recordjacht Gebrselassie

ROTTERDAM, 27 AUG. Atleet Haile Gebrselassie is er gisteravond in Berlijn niet in geslaagd een wereldrecord te heroveren. De kleine Ethiopiër bleef op de 5.000 meter vijftien seconden verwijderd van de tijd die Daniel Komen afgelopen vrijdag in Brussel liep. Gebrselassie deed wel een serieuze poging het record te breken, maar het ging mis toen zijn gangmakers al voor de helft van de race uit de baan stapten en hij zelf de kop moest nemen. Hij won in een tijd van 12.55,14.

Gebrselassie raakte vorige week op één avond twee wereldrecords kwijt, op de 5.000 en 10.000 meter. Zelf zegt hij ze slechts te hebben “uitgeleend”. Op zich vond de atleet uit Addis Abeba het niet eens zo erg dat Komen en Tergat in Brussel sneller liepen dan hij, want dat geeft hem, zo zei hij, de juiste inspiratie om in de winter weer keihard te gaan trainen. Gebrselassie verzekerde gisteravond volgend seizoen zowel het wereldrecord op de 5.000 als de 10.000 meter te zullen verbeteren.

De 'meeting' van Berlijn, bekeken door 56.000 toeschouwers, was de vierde en laatste uit de zogenaamde Golden Four. De atleten die er in deze cyclus in slagen alle wedstrijden in hun discipline te winnen, mogen een bonus van twintig kilo in goudstaven verdelen. Gisteravond hadden nog drie deelnemers kans op deze hoofdprijs met een waarde van ongeveer 400.000 gulden. Dat waren de Roemeense Gabriela Szabo (5.000 meter), de Marokkaan Hicham El Guerrouj (mijl) en de Namibiër Frankie Fredericks (100 meter). Ze hadden in Berlijn een goudkleurig startnummer en slaagden er ook alle drie in te zegevieren. Voor Fredericks was het de tweede keer dat hij de jackpot won. Vorig jaar gebeurde dat op de 200 meter.

De kleine Szabo, die evenals Gebrselassie de Nederlander Jos Hermens als manager heeft, liep vooral tactisch een sterke race. Haar winnende tijd was acht seconden van het wereldrecord verwijderd. El Guerrouj benaderde de beste tijd op de mijl van Nouredinne Morceli tot op minder dan een seconde. De 22-jarige Marokkaan moest zich gisteravond onder anderen ontdoen van de sterke wereldrecordhouder op de 5.000 meter, Komen. Hij werd tweede. De Nederlander Marko Koers trok zich wegens vermoeidheid terug voor deze wedstrijd.

Vooral de zege van Fredericks was opmerkelijk. Hij viel bij de WK in Athene buiten de prijzen op de 100 meter, maar won daarna op deze afstand wel vier keer bij de Golden Four. Duidelijk was dat de concurrenten hem de goudstaven gunden. Zo werd de 29-jarige atleet uit Namibië gisteravond in het tweede deel van de race gepasseerd door wereldrecordhouder Donovan Bailey, maar de Canadees hield daarna in zodat Fredericks alsnog langszij kon komen. Zijn winnende tijd was 9,99.

De twee topsprinters deden aan het einde van de avond ook mee aan een estafette ter ere van Carl Lewis. De negenvoudig olympisch kampioen liep zijn laatste wedstrijd in Europa. Hij was de slotloper van het Dream Team II, zoals de atleten hun gelegenheidsploeg hadden gedoopt. Bailey, Burrell en Fredericks waren de andere drie. Lewis kwam, zoals het hoort, als eerste over de finish in een acceptabele tijd van 38,24.

Gezeten naast Fanny Blankers-Koen was de nu al legendarische Amerikaan in een open auto het Olympische Stadion binnengereden. Na zijn race kreeg hij een langdurige ovatie van de toeschouwers. Op een spandoek stond: “Thank you for all the great moments, Carl.” Lewis sprak daarna met tranen in de ogen het publiek toe en zei “dankbaar, maar ook een beetje treurig” te zijn.