Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Eis 18 jaar in Geldnetzaak

ARNHEM, 27 AUG. Bij het gerechtshof in Arnhem is vandaag achttien jaar celstraf geëist tegen de 38-jarige Amsterdammer N.O. wegens een reeks gewelddadige gewapende overvallen, waaronder die op Geldnet in Duiven op 22 september 1995. De rechtbank had O., die al zijn misdaden heeft opgebiecht, in februari veroordeeld tot twintig jaar cel na een eis van achttien jaar.

Zowel de verdachte als het openbaar ministerie was in hoger beroep gegaan. Het OM was het er niet mee eens dat de rechtbank twee jaar cel meer oplegde dan geëist, omdat de officier O. destijds juist wilde belonen voor zijn bekentenissen en behulpzaamheid bij de oplossing van de criminele activiteiten van zijn bende. Procureur-generaal mr. J. Denie ging met die benadering mee.

Bij de overval op Geldnet schoot een handlanger een medewerker van het waardetransportbedrijf dood en werd 8,8 miljoen gulden buitgemaakt. (ANP)