Commodore failliet, schuld 70 miljoen

AMSTERDAM, 27 AUG. Computerverkoper Commodore uit Nieuw Vennep is gisteren failliet verklaard. De curatoren hebben de vierhonderd personeelsleden formeel ontslagen. Ze verwachten dat de helft van hen kan worden ondergebracht bij bedrijven die delen van Commodore kopen.

Commodore kwam in de problemen door daling van de vraag naar zijn pc's en verkrapping van de marges door de duurdere dollar. Het bedrijf vroeg daarop vorige week uitstel van betaling aan.

Niet bekend

De Zwolse pc-detailhandelsketen Dynabyte neemt zeventien van de 34-Commodorewinkels en de merknaam uit de failliete boedel over. Volgens Heidinga is het “meest waarschijnlijke scenario” dat de voorraden en inventaris van de Commodore-fabriek in Nieuw-Vennep door een andere partij worden overgenomen.

Dynabyte verdubbelt door de overname zijn winkelbestand in een klap. Nu telt de onderneming zeventien winkels met honderd personeelsleden. Door de overname is Dynabyte volgens directeur F. Jonkerer een landelijke keten geworden.

Dynabyte kan tientallen medewerkers van Commodore plaatsen. Bij Commodore werkten oorspronkelijk zo'n 450 mensen, maar dat getal is in de afgelopen maanden sterk gedaald. “Ik weet niet precies hoeveel mensen daar nu nog werken”, aldus Jonkerer, die denkt zo'n 85 mensen over te nemen.

Het faillissement van Commodore is volgens de Dienstenbond CNV “triest, maar onontkoombaar”. De bond vindt het bitter dat de winkelketen voor de tweede keer in ruim een jaar failliet gaat. Vorig jaar werden de Nederlandse winkels en computerfabriek na een faillissement van de Duitse moeder Escom via een doorstart gered. Escom Nederland noemde zich daarna Commodore.