Blijlevens dwingt jury tot knieval in tumult over sprint

ALKMAAR, 27 AUG. In de bus van de jury ijsbeerde Jeroen Blijlevens door het gangpad. Hij had zojuist voor de tweede keer protest ingediend tegen het verloop van de eerste etappe in de Ronde van Nederland. Achter in de bus bogen vier juryleden zich over de televisiebeelden van de NOS. Ondertussen werd de Italiaan Giovanni Lombardi op het erepodium tot ritwinnaar en klassementsleider uitgeroepen.

Even later sloeg Blijlevens letterlijk met de vuist op tafel. Hij had assistent-wedstrijdleider Wim Jeremiasse horen fluisteren naar de juryleden. “Als we de beslissing herroepen maken we ons belachelijk.”

Blijlevens schold de official de huid vol. Uiteindelijk werd het advies van Jeremiasse genegeerd, werd de overwinning van Lombardi alsnog ongeldig verklaard en mocht Blijlevens vanmorgen in de oranje leiderstrui van start gaan. De ritzege ging naar de Italiaan Endrio Leoni, die de Nederlandse sprinter vlak voor de finish passeerde. Aangezien Blijlevens onderweg twee bonificatiesprints had gewonnen, behield hij in het algemeen klassement twee seconden voorsprong op Leoni.

Blijlevens heeft deze week zijn zinnen gezet op een reglementaire sprintzege. De leiderstrui kan hem nauwelijks bekoren. “De kloterij is dat ik niet gewonnen heb. Normaal gesproken ben ik de beste. Ik had superbenen, maar moest vol in de remmen knijpen. Anders had ik nu nog in de hekken gelegen. Een kwakkie hoort erbij, maar dit was echt gevaarlijk.”

Het is de kopman van TVM dit jaar niet gegund op sportieve, reglementaire wijze te zegevieren. In de zesde etappe van de Tour de France kreeg hij de zege cadeau, nadat de Duitser Erik Zabel werd gedeklasseerd. Geen bloemen, geen kussen, geen toejuichingen. Blijlevens vierde zijn derde ritzege een paar uur later, met een glas champagne aan het avondmaal. Gisteren miste hij de overhandiging van de oranje trui, die in de hotelkamer van Lombardi op een nieuwe drager wachtte.

De eerste etappe in de 37ste editie van de Ronde van Nederland beantwoordde aan de verwachtingen van de criticasters. De organisatie was trots op de aanwezigheid van de beste sprinters ter wereld. Ze zouden in de vier vlakke ritten voor spektakel zorgen, voorspelde de wedstrijdleiding. Dat de massasprint steeds vaker uitmondt in valpartijen, protesten en discutabele juryrapporten werd gemakshalve over het hoofd gezien. In de Tour dienden de ploegleiders een officieel protest in bij de internationale wielerfederatie (UCI). Ze uitten hun onvrede over de kwaliteit van de jury. Vanuit het hoofdkantoor in Lausanne is voorlopig niet gereageerd door de UCI.

In tegenstelling tot de Ronde van Frankrijk kan de Ronde van Nederland niet beschikken over televisieopnamen vanuit de lucht. Er zijn geen helikopters die het peloton volgen. Er zijn geen vertraagde beelden die een chaotische sprint kunnen herhalen. Vandaar de georganiseerde puinhoop aan de Aert de Gelderlaan in Alkmaar. Lombardi werd gehuldigd op het erepodium. Blijlevens zat zich op te winden in de bus van de jury. Leoni verbleef onwetend in het rennerskwartier. En de toeschouwers wandelden nietsvermoedend huiswaarts.

Een kleine hoogwerker en een grote camera deden dienst als bewijsmateriaal van de onreglementaire sprint. Lombardi was duidelijk van zijn lijn afgeweken en hinderde een vijftal renners die vlak achter hem reden. De aankomst werd vastgelegd door de filmploeg van de NOS, die na afloop het middelpunt vormde van een curieus half uur. Commentator Jean Nelissen maakte zich verdienstelijk door de videobeelden midden op straat aan de juryleden te tonen. Na ampel beraad moest Lombardi zowel de ritzege als de leiderstrui inleveren.

De Italiaanse renner van de Duitse Telekom-formatie was inmiddels naar ijsbaan De Meent vertrokken voor de dopingcontrole. Hij kreeg het nieuws te horen van enkele journalisten en leek nauwelijks teleurgesteld over zijn deklassering. “Dit hoort er allemaal bij. Ik heb niet gezien wat ik fout deed, omdat ik niet achterom heb gekeken. Ik heb vertrouwen in de eerlijkheid van de jury.” Lombardi vertrok glimlachend naar zijn hotel. Geen Italiaan die vannacht heeft wakker gelegen van een oranje trui.

Blijlevens sprak van gerechtigheid en hekelde de handelwijze van de internationale jury, die dankzij de (toevallige) aanwezigheid van de nationale omroep tot een eindoordeel kwam. “Belachelijk wat hier gebeurde. Heel amateuristisch allemaal. We praten hier niet over een flutkoers. De jury solt met ons. Op deze manier wordt het nooit wat met de Ronde van Nederland.”

    • Jaap Bloembergen