Beurs zakt overtuigend door 900 punten grens

AMSTERDAM, 27 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend opnieuw in mineur, al was de omzet gering. Richtinggevend nieuws over de rente of de dollar was er niet, maar de beursindex verloor net als gisteren terrein en zakte met overtuiging door de 900 punten grens. Alleen Hagemeyer, Stork en VNU, die met gunstig nieuws kwamen, konden zich aan de malaise onttrekken.

AMSTERDAM Grote en kleine beleggers bleven vanochtend op Beursplein 5 aan de zijlijn. De Amsterdamse aandelenmarkt lag er fantasieloos bij. “Orders zijn er nauwelijks”, aldus een handelaar. “Ik sta me een beetje te vervelen. De omzet was matig.

Onzekerheid in de markt zette de beursbarometer, de AEX beursindex, op een verlies van iets meer dan 12 punten op een stand van 891,08 punten. Gisteren had de graadmeter bijna 19 punten verloren. Handelaren weten niet goed wat ze denken moeten van de kans op een renteverhoging in Duitsland. De dollar lag vanochtend overigens stabiel op een koers van 2,0280 gulden.

Hagemeyer zag zijn koers tegen de markt in met 2 gulden stijgen naar 103,50 gulden. Hagemeyer kon stijgen door twee grote nieuwe overnames, die tot de fantasie van beleggers spraken. Door de overnames stijgt de omzet van Hagemeyer met miljarden guldens. VNU kreeg de beloning voor zijn 23 hogere nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening: vier dubbeltjes winst op een stand van 44,50 gulden.

Andere bedrijven die aardige cijfers presenteerden zagen hun koersen meegesleurd worden door het sentiment in de markt. “Slechte cijfers worden direct afgestraft, goede cijfers beperken de koersdaling”, zei een handelaar. De Boer Unigro verloor 3,60 gulden en zakte naar 68,90 gulden na bekendmaking van zijn halfjaarresultaten.

NEW YORK De Amerikaanse effectenbeurs gedroeg zich gisteren opnieuw wispelturig. Computergestuurde verkoopprogramma's en rentevrees speelden de Dow Jones beursindex parten. De graadmeter sloot 77,35 punten lager op een stand van 7782,22.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs sloot de Nikkei beursindex 373,04 punten lager op een stand van 18.441,94 punten. Daarmee zakte de barometer voor het eerst sinds eind april door de 18.500 punten.