Anti-olympische sabotage 'on-Zweeds'

STOCKHOLM, 27 AUG. We kunnen nauwelijks geloven dat deze professionele sabotage in Zweden zelf is begonnen, zei Olof Stenhammer, voorzitter van het comité dat moet proberen de Olympische Spelen van 2004 naar Stockholm te halen. Stenhammer vond de bomaanslagen en brandstichtingen zo “on-Zweeds”, dat hij suggereerde dat er wel eens buitenlanders achter zouden kunnen zitten.

De aanslagen, voornamelijk op sportcomplexen in Stockholm en Gotenburg, zijn in brieven tot nu toe steeds opgeëist door een organisatie die zich 'Wij die Zweden hebben opgebouwd' noemen. Maar de politie trekt de authenticiteit van de brieven in twijfel. Commissaris Gunno Gunnmo van de Stockholmse politie noemde de uitlating van Stenhammer “ongelukkig”. Hij zegt dat alles erop wijst dat het gaat om “warrige Zweden die een democratische samenleving in beroering brengen door iets dat lijkt op burgerlijke ongehoorzaamheid”. Het Zweedse sociaal-democratische parlementslid Juan Fonseca is bang dat de opmerking “gebruikt kan worden door mensen die andere etnische groepen in Zweden in diskrediet willen brengen”. Stenhammer zei gisteren dat hij niemand had willen beledigen, maar hij nam zijn opmerking niet terug. “Ik kan alleen maar zeggen hoe in het buitenland wordt gereageerd. Mensen bellen mij en vragen dan: 'Wat gebeurt er in Zweden? Dit is een Zweden dat wij niet kennen',” aldus Stenhammer.

Hij ontkende te hebben willen suggereren dat een van de andere kandidaten voor de Spelen van 2004 achter de aanslagen zou zitten. Het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne beslist op 5 september of de Spelen in Athene, Kaapstad, Buenos Aires, Rome of Stockholm gehouden zullen worden. De Zweedse politie kondigde gisteren aan tot die tijd de bewaking van stadions te verscherpen. (AP, Reuter)