Twintigste Uitmarkt krijgt meer ruimte

AMSTERDAM, 26 AUG. De twintigste Uitmarkt die het komend weekeinde in Amsterdam wordt gehouden, speelt zich af op een groter gebied dan voorheen. Daardoor is er meer ruimte voor het publiek en meer plaats om het grote cultuuraanbod van het komende seizoen te presenteren. Dat bleek maandag bij de presentatie van het programma van de Uitmarkt.

In het gebied tussen het Muziektheater en de Nieuwmarktbuurt zijn van vrijdagavond tot zondagavond op 30 binnen- en buitenpodia circa 400 voorstellingen te zien. Daarnaast presenteren ruim 300 theatergezelschappen, impresariaten en theaters in stands op de Informatiemarkt hun programma's. Op een boekenmarkt lezen schrijvers voor uit eigen werk. De organisatie van de Uitmarkt verwacht komend weekeinde zo'n 500.000 bezoekers.

De Uitmarkt gaat vrijagavond van start met de voorstelling Kaandorp over de Brug van Brigitte Kaandorp op een podium bij het Muziektheater. Kaandorp zingt enkele liedjes en ontvangt enkele gasten, onder wie Ellen ten Damme en spelers van de nieuwe musical De Jantjes. De Uitmarkt wordt op zondagavond afgesloten door Marco Borsato en zijn band.

Evenals vorig jaar zullen verschillende dans- en toneelgroepen gezamenlijk een voorstelling verzorgen. Verder is er weer veel aandacht voor opera, jazz, musical en kindervoorstellingen. De optredens duren gemiddeld ongeveer dertig minuten en zijn gratis toegankelijk.

Groepen en artiesten die optreden zijn onder meer: De toneelgroepen de Federatie, de Appel, De Rotterdamse Dansgroep, pianist Wibi Soerjadi, Orkest De Volharding, Scapino Rotterdam, Slagwerkgroep Den Haag, Nederlands Blazers Ensemble, The Rosenberg Trio, De Vliegende Panters, Noujoum Raï, Thé Lau en Zülfü Livaneli & Liesbeth List. Op Internet is uitgebreide informatie te vinden over het programma van de Uitmarkt via het Uitweb.

Vanaf vrijdagochtend is het Waterlooplein tussen het Mr. Visserplein en de Blauwbrug voor verkeer afgesloten. Een aantal bus- en tramlijnen wordt omgeleid. Vanaf vrijdagavond zijn onder meer het Muntplein, de Amstel, de Sint Antoniesbreestraat en de Jodenbreestraat afgesloten voor autoverkeer. (ANP)