Turkse supermarkt in brand gestoken

ARNHEM, 26 AUG. In de Arnhemse wijk Klarendal is afgelopen nacht brand gesticht in een Turkse supermarkt. Omdat de ramen van het pand werden beklad met hakenkruisen, sluit de politie een racistisch motief niet uit.

De brand werd rond twee uur gemeld. De gealarmeerde brandweer voorkwam dat de hele supermarkt in vlammen opging. Volgens een woordvoerder van de politie waren er op “meerdere plaatsen” brandhaarden. “En dan gaat het om een aangestoken brand.”

Dat de ramen van het pand beklad waren met hakenkruisen wil nog niet zeggen dat er zeker sprake is van een racistische aanslag, aldus de politiewoordvoerder. “We sluiten niets uit, maar in het recente verleden hebben we een paar keer te maken gehad met incidenten waarbij we dachten dat het om uitingen van racisme ging. Dat bleek na onderzoek toch niet het geval.” Iets dergelijks gebeurde onlangs in het asielzoekerscentrum in De Steeg, vlakbij Rheden. Daar werden molotovcocktails gegooid door - naar later bleek - jongens uit de buurt die ruzie hadden met een aantal bewoners van het centrum.

Buurtonderzoek en een technisch onderzoek moeten volgens de politiewoordvoerder de komende dagen duidelijkheid brengen. Het is niet de eerste keer dat Turkse panden in Arnhem doelwit zijn van brandstichters. In maart van dit jaar werd er met molotovcocktails geprobeerd brand te stichten in de Turkse moskee aan de Velperweg en in een naastgelegen groentewinkel. Die aanslag is nooit opgelost.