Tientallen managers KIA nemen ontslag

SEOUL, 26 AUG. Tientallen managers van het Zuid-Koreaanse bedrijf Kia Motors hebben hun ontslag ingediend. Ze maken daarmee de weg vrij voor een omvangrijke operatie die de noodlijdende Koreaanse autofabrikant overeind moet houden. Bij elkaar hebben 84 van de 304 directieleden van de onderneming en haar dochterbedrijven ontslag genomen.

Kia's eerste man Kim Sung-Hong blijft op zijn post, hoewel kredietverstrekkers juist zijn vertrek als voorwaarde hadden gesteld voor een hulp-operatie.

Kia Motors kwam vorige maand in de problemen toen de fabrikant niet alle financiële verplichtingen kon nakomen. De moeilijkheden liggen vooral op de binnenlandse markt, waar de afzet slecht is en de winstmarge onder druk staat door forse concurrentie. Dat zou het gevolg zijn van grote investeringen van de autosector in de uitbreiding van de productiecapaciteit.

Gisteren heeft de regering steun aangekondigd voor de belangrijkste kredietverstrekkers aan Kia. De First Korea Bank, de grootste schuldeiser van Kia, krijgt buitengewone leningen van de centrale bank van Zuid-Korea ter waarde van 4 tot 6 miljard gulden, aldus het ministerie van Financiën.

Daarnaast heeft de regering zich garant gesteld voor de buitenlandse projecten van Kia. Van het Kia-concern zijn een paar duizend bedrijven afhankelijk, zei de centrale bank van Zuid-Korea. Kia Motors is het vlaggenschip van de groep die een schuld heeft van 21 miljard gulden. (KRF/DPA/ANP)