Ten minste 117 doden bij aanslagen Algerije

ALGIERS, 26 AUG. Bij aanslagen die aan moslim-extremisten worden toegeschreven, zijn sinds zondag in Algerije ten minste 117 mensen om het leven gekomen, aldus de Algerijnse pers.

Bij een bomexplosie in een buitenwijk van Algiers werden gisteren vier mensen gedood. De bom op de markt van El Biar, die aan het einde van de ochtend ontplofte, veroorzaakte grote paniek.

De aanslag was de tweede in een maand in El Biar, een wijk die door de Algerijnse autoriteiten als een 'veilig gebied' wordt gekenschetst en waar onder andere een groot aantal ambassades is gehuisvest. De Gewapende Islamitische Groep (GIA) heeft in een boodschap aan het Marokkaanse radiostation Médi-1 laten weten dat zij verantwoordelijk is voor de explosie en dat meer “spectaculaire acties” zullen volgen.

Het grootste bloedbad had zondagavond plaats in Omri bij Medea, ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Algiers. Ten minste negenentwintig mensen, vooral vrouwen en kinderen, werden daar vermoord, aldus ooggetuigen.

“Het was een slachtpartij. De oudsten werden gekeeld, bij de jongsten werd de buik opengesneden. De lichamen zijn voor de begrafenis weer dichtgenaaid”, aldus een man die gisteren bij de begrafenis van de doden aanwezig was. “Niemand weet waarom deze moordpartij heeft plaatsgehad. De aanval had plaats in de nacht, toen het regende en mistte. Er is geen schot gelost.” De gewapende mannen die de aanval uitvoerden, zouden drie meisjes hebben ontvoerd. Er is weinig hoop dat dezen levend terugkomen omdat leden van gewapende groepen ontvoerde meisjes vaak langdurig seksueel misbruiken om hen vervolgens alsnog te vermoorden. (AFP)