Shell-consortium Iraanse gasvelden

ROTTERDAM, 26 AUG. De Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell leidt een consortium met Gaz de France, British Gas en het Maleisische Petronas dat grote gasvelden op Iraans gebied in de Golf wil gaan exploiteren. Dit meldt het gezaghebbende vakblad Middle East Economic Survey (MEES). Het consortium probeert een overeenkomst met het staatsoliebedrijf NIOC van Iran te sluiten voor de ontwikkeling van de fasen 4 en 5 van het South Pars-gasveld.

Grote hoeveelheden aardgas uit dit veld kunnen naar Pakistan worden geëxporteerd, via een pijpleiding die het Shell-consortium wil aanleggen. De vier partners krijgen elk een gelijk belang in het consortium. Volgens MEES zijn de meeste financiële en technische details al uitgewerkt met NIOC, maar de inwerkingtreding is nog mede afhankelijk van internationale politieke ontwikkelingen zoals het Amerikaanse embargo tegen Iran. MEES heeft de tekst gepubliceerd van een nieuw decreet van president Clinton over dit embargo, dat niet langer buitenlandse ondernemingen noemt, maar is toegespitst op het verbod voor alle Amerikaanse burgers en rechtspersonen om goederen uit Iran in te voeren of Amerikaanse technologie naar Iran te exporteren.

MEES meldt ook dat Shell een belang nastreeft in de pijpleiding voor transport van aardgas uit Turkmenistan via Iran naar Turkije. Onlangs heeft president Clinton op verzoek van Turkije en Turkmenistan dit project uitgezonderd van de beperkingen die gelden in verband met het embargo tegen Iran.

Shell heeft tegenover AP-Dow Jones bevestigd dat Allan Parsley, de directeur van Shell Exploratie en Productie, in een gesprek met de Turkmeense president Nyazov “sterke belangstelling” heeft geuit voor participatie in een aantal olie- en gasprojecten in Turkmenistan.