Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de strijd tussen Israel en Hezbollah, die de afgelopen dagen weer is opgelaaid. Ned.2, 17.29-18.43u.

Nova. De ministers Van Mierlo en Sorgdrager geven in de Tweede Kamer uitleg over de kwestie Bouterse. Ned.3, 22.36-23.11u.

DOCUMENTAIRES

People's Century. Serie documentaires waarin de geschiedenis van de 20ste eeuw wordt verteld door degenen die deze meegemaakt hebben. Vandaag: WO II, de oorlog die voor het eerst meer burgers het leven kostte dan soldaten. BRTN2, 21.00-21.59u.

Edward and Mrs Simpson - Going, going, gone. Bezoek aan het huis van de graaf en gravin van Windsor, Edward III en zijn Amerikaanse vrouw Wallis Simpson in Parijs, dat volgende maand wordt geveild bij Sotheby's in New York. BBC1, 22.30-23.25u.

Bully. Het verhaal van drie kinderen die zichzelf van het leven probeerden te beroven als gevolg van pesten. BBC2, 22.30-23.20u.

Mit Bilder gegen die Mafia. Het gemeentebestuur van het Siciliaanse plaatsje Corleone, dat wordt gezien als een van de thuishavens van de mafia, wilde zijn imago opvijzelen en nodigde fotgraaf Oliviero Toscani uit om voor het modemerk Benneton foto's te maken van plaatselijke jongeren. Duitsl.3, 22.30-23.14u.

Rondom Tien. Gesprek over de strijd tussen gescheiden ouders over de toewijzing van de kinderen. Herh. Ned.1, 22.06-22.48u.

AMUSEMENT Ruby Wax meets... Jane Seymour, Lisa Kudrov en John Goodman. Ned.3, 19.27-20.00u.

Rémi ziet Sterren. In zijn kasteel in Limburg ontmoet Rémi van der Elzen de populaire violist en dirigent André Rieu. Ook is zij bij zijn optreden in Berlijn (slot). Ned.1, 20.33-21.10u.

MUZIEK WDR Big Band: 75. Registratie van een concert dat op 19 juni jl. in Keulen gehouden werd ter gelegenheid van de verjaardag van jazzcriticus en schrijver Berendt. Met optredens van Helen Merill, zang, Dennis Mackrei, slagwerk en Lee Konitz, sax. Duitsl.3, 0.00-1.00u.

FILM

. Mississippi Masala (Mira Nair, 1991, India). Tweede, Amerikaans gesproken speelfilm van de Indiase regisseuse van 'Salaam Bombay' is een zoete, maar door rassenvooroordeel en clanvorming gedwarsboomde liefdesgeschiedenis in het Zuiden van de Verenigde Staten, tussen een jonge zwarte ondernemer en de dochter uit een, ten tijde van Idi Amin uit Oeganda verdreven, Indiase familie. Superieur spel van Denzel Washington. Ned.3, 20.00-22.00u.

Tutti gli Uomini di Sara (Gianpaolo Tescari, 1993, Italië). Psychologische thriller van debutant Tescari. Jonge advocate gaat, naar aanleiding van dreigtelefoontjes, op zoek naar de vroegere mannen in haar leven. TV5, 20.00-21.30u.

Sniper (Luis Llosa, 1993, VS). In Panamese jungle gesitueerde actiethriller biedt psychologisch vlak portret van de vijandigheid tussen militaire scherpschutter Tom Berenger en diens assistent: de ambitieuze nieuwkomer Billy Zane. RTL5, 20.30-22.20u.

Code of Silence (Andy Davis, 1985, VS). Allerminst originele, maar goed gemaakte en soms geestige actiefilm waarin voormalige karatekampioen Chuck Norris. SBS6, 20.30-22.15u.

Never Too Young To Die (Gill Bettman, 1986, VS). Gene Simmons speelt een doorgedraaide hermafrodiet die Los Angeles wil vergiftigen in een overigens onbeduidende spionagethriller over jongeman die de moordenaar van zijn vader zoekt. Ook met Vanity. TV10, 21.25-23.05u.

Gladiator (Rowdy Herrington, 1992, VS). Goed gemaakte genre-film van de lopende band. Zoon James Marshall van drankzuchtige John Heard levert zich uit aan louche bokspromotor Brian Dennehy. Veronica, 22.10-24.00u.

See No Evil, Hear No Evil (Arthur Hiller, 1989, VS). Gepolijste komische thriller met emancipatorische inslag: handicaps worden niet geproblematiseerd maar figureren in harde grappen. Dove Gene Wilder en blinde Richard Pryor krijgen de schuld van een onderwereldafrekening. BRTN1, 22.50-0.27u.

Philadelphia Experiment II (Stephen Cornwell, 1993, VS). In science-fiction-vervolgfilm wordt andermaal door de tijd gereisd. Megalomane wetenschapper heeft met terugwerkende kracht de nazi's een bom laten gooien op Washington en ingrijpend de geschiedenis veranderd. Held Brad Johnson grijpt in. BBC1, 0.05-1.40u.

In the Cool of the Day (Robert Stevens, 1963, Engeland). Goeddeels in Griekenland gesitueerd melodrama. Verveelde Jane Fonda koestert liefde voor Peter Finch, echtgenoot van gekrenkte Angela Lansbury. Duitsl.1, 0.45-2.10u., nagesynchroniseerd.

The Fallen Idol (Carol Reed, 1948, Engeland. Fijnzinnige verfilming van Graham Greene's 'The Basement Room'. Bewondering van ambassadeurszoontje voor butler Ralph Richardson slaat om in beschuldigende houding wanneer diens vrouw om het leven komt. Morgen, Duitsl.1+2, 11.04-12.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

. Arsenic and Old Lace (Frank Capra, 1942, VS). Zwarte komedie naar toneelhit. Twee oude vrijsters in Brooklyn plegen eenzame heren te inviteren om hen te vergiftigen. Met Cary Grant e.a. Morgen, BBC2, 12.45-14.40u., zwart-wit.

Le Vol du Sphinx (Laurent Ferrier, 1984, Frankrijk). Exotische maar povere avonturenfilm waarin Alain Souchon en Miou-Miou in een gammel vliegtuig wapenhandel in Marokko proberen te verijdelen. Morgen, TV5, 13.30-15.10u.

The World in His Arms (Raoul Walsh, 1952, VS). Romantische avonturenfilm tegen de achtergrond van de zeehondenhandel in het San Francisco van midden vorige eeuw. Met Gregory Peck als kapitein en Ann Blyth als Russische barones. Morgen, BBC2, 17.00-18.40u., zwart-wit.